Direct naar de contentDirect naar de footer

"Op vakantie horen we: Hé, Vianen!"

Gepubliceerd op 17 december 2020

Van Motel Vianen tot het huidige Hotel Vianen: Atty en Tomas Guerrero hebben de groei van dichtbij meegemaakt. Met kerst werken ze precies 32 jaar voor Van der Valk. "We zijn bij hen terechtgekomen door Atty's vader die voor de familie werkte." vertelt Tomas in het grote, maar knusse restaurant van het hotel. "Haar ouders hadden goed contact met Martin van der Valk die begin jaren '80 hier als jonge twintiger aan de slag ging."

De Guerrero's probeerde aanvankelijk een toekomst op te bouwen in Spanje, waar Tomas is geboren. Toen ze na drie jaar toch in Nederland neerstreken, lonkte Van der Valk.

"Zo ging dat vroeger ook"

"Zo ging dat vroeger ook"

Atty heeft bij de familie bijna alle functies gehad, de enige plek waar ze niet heeft gestaan is de keuken, maar als de spoelkeuken hulp nodig heeft dan helpt ze ook daar. "Zo ging dat vroeger ook."
Tomas begon in de jaren tachtig als 'luikloper'. Lachend vertelt hij: "Ik sprak geen Nederlands. Ik moest soms aan een saus ruiken om te begrijpen wat ik aan tafel bracht. Vervolgens holde ik achter mijn collega's aan de zaal in."

Na al die jaren is Atty ontbijtmedewerker en bedient ze in de lounge, Tomas is restaurantmanager. Door de jaren heen is er veel veranderd aan de manier van werken. "Vroeger schreven we alle bestellingen op doordrukbonnen. Aan het einde van een dienst telden we alle bonnen en het geld." Tomas voegt toe: "Het was ook de tijd van de tafelbereidingen. Ik flambeerde kersen en als er grote partijen waren, crêpes Suzette. Dat heb ik geleerd van Atty's vader die een hele goede kelner was en mijn leermeester. Ik heb vaak met hem mogen samenwerken."

Atty en Tomas hebben door hun vele dienstjaren in Hotel Vianen een sterke, warme band met Martin en Nanny van der Valk. "Onze kinderen hebben dezelfde leeftijd. Zij hebben bij Martin en Nanny gelogeerd en andersom. Ik heb hen naar zwemles gebracht en zelfs hun luiers verschoond." vertelt Tomas lachend. Atty voegt daaraan toe dat Nanny laatst haar kleinkind heeft bezocht. "Dat vind ik heel bijzonder. Het voelt als familie."

Het stel is niet alleen bekend bij de familie, ze hebben ook een bijzondere band met sommige gasten. Misschien wel omdat ze zo goed onthouden wat mensen graag drinken. Ze worden zelfs herkend op vakantie meldt Tomas: "Toen we 25 jaar getrouwd waren, gingen we met de kinderen naar Curaçao. We dronken een biertje en hoorden opeens achter ons 'Hé, Vianen!'. Hetzelfde is een keer gebeurd toen we op vakantie waren in Spanje. Overal komen we vaste gasten tegen."

Aan een andere baan moet het stel niet denken: "Eens bij Van der Valk, altijd bij Van der Valk."

Het interview met Atty en Tomas stond in het Valk Exclusief wintermagazine 2020

Terug naar overzicht