Direct naar de contentDirect naar de footer

'Zelfs thuis hebben we werkoverleg'

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Bij Valk Exclusief werken ook ándere families dan de familie Van der Valk. In het voorjaarsmagazine spreken we met de familie Van Drogen van Hotel Emmeloord.

Toen ze zestien was, begon Elien van Drogen bij Hotel Emmeloord. ,,Ik zocht een bijbaantje en mocht in het weekend ijsjes maken en voorgerechten. Zo ben ik erin gerold." Niet veel later werd een ontbijtkok gezocht, waarop Elien haar moeder tipte. Dat bleek een goede match, want Hannie is nu al tien jaar werkzaam in die functie. Ook Eliens zus Christa belandde in de keuken; als leerling-kok.

Als ontbijtkok opent moeder Hannie elke dag het restaurant: ,,Ik bak eieren en bak het brood af. Ook heb ik 's ochtends contact met de gasten. De meeste zijn vrolijk en maken een praatje." Zelf is Hannie na tien jaar in deze baan nog steeds geen ochtendmens. ,,Ik ben blij dat er heel vroeg nog niemand is. Dan kan ik op m'n eigen tempo wakker worden." licht ze toe. Dochter Elien is 'chef de partie' van de 'garde', de plek in de keuken waar de voorgerechten en de desserts worden gemaakt. Het is dan ook niet vreemd dat ze dol is op patisserie. ,,De laatste jaren heb ik me hierin verdiept en de leukste nagerechten gemaakt: van allerlei soorten parfait en brownies tot taarten. Mijn favoriete dessert van dit moment is 'Eliens Blondie'. Dat is een eigen variant van een witte chocolade brownie. De chef-kok vond het zó lekker, dat hij het dessert onder mijn naam op de kaart heeft gezet." Haar zus Christa heeft geen voorkeur in de keuken: ,,Laat mij maar gewoon lekker vis en vlees bakken." Met Hannie als ontbijtkok, Christa als 'specialist warme gerechten' en Elien als chef de partie, kan het trio een volledige keuken draaien.

De Van Drogens komen vaak bij elkaar over de vloer waardoor het thuis af en toe net een werkoverleg lijkt. ,,Dan zeggen we tegen elkaar: 'Als je morgen op werk komt, dan moet je dit en dat nog even warm zetten." grinnikt Elien. ,,Omdat we alledrie in de keuken werken, weten we ook elkaars rooster. Als ik een keer wil afspreken, dan check ik gewoon of mijn moeder en zus vrij zijn."
Volgens de dames heeft 'vaders' geen last van hun werkgeklets. Christa: ,,Hij vindt het niet erg. Hij bracht ons vroeger altijd weg en haalde ons op, dus hij weet waarover we het hebben. De chef-kok kent hem ook."

Naast een goede familieband, hebben moeder en dochters ook een goede werkrelatie. Nooit ruzie of frustraties naar elkaar? In koor: ,,Nee hoor, het gaat allemaal soepel." Christa: ,,Ik denk eerder dat we irritaties over anderen bij elkaar kwijt kunnen." Hannie kan zich ook niet herinneren dat ze op de werkvloer onenigheid had met haar dochters: ,,We snauwen elkaar nooit af."

De Van Drogens erkennen dat ze Hotel Emmeloord weleens hebben verlaten, maar ze kwamen altijd weer terug. Elien lacht: ,,We zeggen nooit meer dat we weggaan. De toekomst wijst steeds anders uit."

Nog niet uitgelezen?

Terug naar overzicht