Direct naar de contentDirect naar de footer

Na 45 jaar met pensioen

Gepubliceerd op 14 december 2020

Ze begon in de bediening bij Van der Valk restaurant Dreefzicht in Haarlem. Een jaartje, om te sparen voor een eigen huis, was het plan. Maar Liets had nooit verwacht zo lang te blijven. Horeca-ervaring had ze op dat moment nog niet: "Ik wist ook niet of het wel iets voor mij was, maar ik ben nooit meer weggegaan. Ik voelde al snel dat dit mijn plek is. Dit vak hoort bij mij en is onderdeel van mijn leven. Ik heb het daarom ook nooit als werk gezien."

"Ik ben meegegroeid met drie generaties"

"Ik ben meegegroeid met drie generaties"

In 2001 sloot restaurant Dreefzicht en Liets verhuisde mee naar Hotel Haarlem. De afgelopen acht jaar werkte ze met Niels Piscaer als general manager; die kende ze nog uit haar tijd bij Dreefzicht. "Ik zie hem nog binnenlopen als vijftienjarige jongen toen hij zijn eerste stappen in z'n carrière zette. Ontzettend leuk dat hij later terugkwam."

Liets heeft mensen zien komen en gaan en voelt zich onderdeel van de familie Matser, de eigenaren van het toenmalige Dreefzicht en Hotel Haarlem. "Ik ben meegegroeid met drie generaties en heb bruiloften, baby's en begrafenissen met hen meegemaakt. Het is mede dankzij hen dat ik dit werk zo lang heb kunnen volhouden."

Het leukste aan haar werk? De omgang met de mensen en de gezelligheid die dat met zich meebrengt. "Ik had altijd mijn eigen wijk; dat voelde alsof ik mijn eigen restaurantje in het restaurant had."

Wie bijna een halve eeuw in de bediening werkt, maakt van alles mee. "Ik heb mooie herinneringen aan 'mijn' gasten, sommige vergeet ik nooit meer. Zoals die meneer die elke zondag om twaalf uur een bruin broodje zalm komt eten. De nieuwe kaart bekijkt hij altijd aandachtig, maar jaar in jaar uit kiest hij toch het broodje zalm. Het is heel jammer dat ik door de huidige situatie van veel vaste gasten geen afscheid heb kunnen nemen. Ik ga de gasten, collega's en het ritme enorm missen. Maar ik kom zeker nog regelmatig aanwippen voor een kop koffie. Van der Valk blijft toch mijn 'familie'."

Het interview met Liets staat in het wintermagazine 2020.

Terug naar overzicht