Direct naar de contentDirect naar de footer

Van der Valk Vis

Gepubliceerd op 10 augustus 2021

Al 35 jaar is zeevisgroothandel J. Thiele & Zn. de vaste leverancier van Valk Exclusief restaurants. Sinds dit jaar is het IJmuidense familiebedrijf onderdeel van het hotelconcern. Na een halve eeuw gaat Thiele verder onder de vlag 'Van der Valk Vis'.

Het is vroeg in de ochtend en aardedonker als we arriveren: de verlichte haven van IJmuiden valt goed op. Zeevisgroothandel J. Thiele & Zn. dat aan maar liefst 43 Valk Exclusief restaurants verse vis levert, kunnen we makkelijk vinden. Bij een dampende kop koffie vertelt general manager Aart Veth van Van der Valk Koel & Vries: ,,Per 1 januari dit jaar heeft Valk Exclusief dit prachtige familiebedrijf overgenomen."

Valk Vis

Voorheen werden kratten vis vanuit IJmuiden naar de hotels vervoerd. Nu gaat alle vis vanuit IJmuiden naar de hotels vervoerd. Nu gaat alle vis geportioneerd naar Voorschoten, waar het in transit gaat tot de Valk vrachtwagens de volgende dag uitrijden. Aart: ,,Groot voordeel voor de hotels is: nu krijgen ze één auto voor de deur waar alles inzit, van vis tot vlees, van brood tot aardappelen, groente en fruit; noem het maar op. Eén stop, één factuur."

Tienduizenden kilo's vis

Vanaf de werkplaats is het nog geen vijf minuten wandelen naar de visafslag. Al lopend vertelt Aart: ,,'s Morgens vroeg wordt de vis hier gesorteerd in verschillende maten, sorteringen en kwaliteiten." In een loods op de visafslag zijn een stuk of dertig hardwerkende mannen bezig. In duo's halen ze de vis, in dit geval schol, uit het ijs. ,,Het verschilt per dag hoeveel kilo vis binnenkomt," zegt een van hen. ,,De ene keer een paar duizend, de andere keer tienduizenden kilo's."

Kwaliteit

,,Elke ochtend om half zeven komen keurmeesters op de visafslag van IJmuiden om de beste vis uit te zoeken voor leveranciers in heel Nederland," vertelt Aart terwijl de rondleiding verder gaat. Willem Rietdijk is keurmeester voor Tijmen Thiele en nu dus Van der Valk Vis. Boot voor boot controleert hij de vis die is gevangen en adviseert hij wat jet best kan worden gekocht. Lopend langs de vangst van deze dag, zegt hij: ,,Voor de kwaliteit van vis kijk je naar de kleur, de kieuwen en de ogen."

In de zomermaanden is het weer tijd om tong en schol te eten. Willem legt uit dat deze soorten dan meer gewicht hebben, in tegenstelling tot de winter als de vissen hom en kuit 'schieten' en sterk vermageren. ,,De beste tijd om een bepaalde vis te eten, is sterk afhankelijk van het seizoen."

Naar de hotels

Terug op kantoor bij de zeevisgroothandel heeft Tijmen Thiele al wat kilo's vis aan de haak geslagen. De tips van Willem heeft hij opgevolgd; de kabeljauw van de KW-45 is inmiddels gekocht. Willem haalt de gekochte vis meestal zelf op. In de productieruimte van de zeevisgroothandel worden de vissen stuk voor stuk ontveld en verwerkt tot 'hotelporties'.

Zo is visfileerder Fokko bezig met het schoonmaken van vele kilo's tong: ,,Meestal zeventien of achttien kilo per krat, maar de grootte van de sliptongen wisselt per seizoen. Als er kuit in zit, worden ze een beetje mager. In de loop van het jaar gaan ze meer eten en worden ze dikker."

Toekomst

Aart heeft er de volste vertrouwen in dat Valk Exclusief en de eigen zeevisgroothandel een goede toekomst voor zich hebben: ,,Voor zover ik weet, zijn wij het eerste concern dat op de afslag rechtstreeks z'n eigen vis inkoopt. Er zijn weinig horecabedrijven die zo ver gaan."

Genieten van een heerlijk visgerecht?

Genieten van een heerlijk visgerecht?

Geniet van een overnachting met uitgebreid ontbijtbuffet en schuif 's avonds aan voor een lekker driegangendiner met de vis van Van der Valk Vis.

Boek nu de nazomerarrangement:

  • 2/3x overnachting
  • 2/3x uitgebreid ontbijtbuffet
  • 2x driegangendiner
  • Verblijf in september en oktober
  • Gratis annuleren tot 12.00 uur op de dag van aankomst

Vanaf €111,30 per persoon.

Boek nu