Direct naar de contentDirect naar de footer

'Betere leraar dan mijn moeder is er niet'

Gepubliceerd op 16 juni 2021

De nieuwe generatie hotels valt op vanwege de trendy interieurs. Valk vrouwen geven er vaak hun persoonlijke touch aan. In deze aflevering vertellen zij door wie of wat zij zich laten inspireren.

Bernadette van der Valk heeft de inrichting van twee hotels op haar naam staan: die van Hotel Middelburg en Hotel Dordrecht. Sinds haar dochter Stefanie drie jaar geleden de leiding kreeg over Hotel Middelburg, drukt ook zij haar stempel op nieuwe projecten. Daar komt veel bij kijken, geeft ze aan, maar: een betere leraar dan haar moeder is er niet. ,,Zij heeft de kennis en ervaring; ik ben jonger en wil vooral vernieuwend zijn."

Bar Dordrecht

Het eerste project waar moeder en dochter samen aan werkten, was de nieuwe hotelbar van Valk Dordrecht. Stefanie: ,,Mijn moeder heeft één kleur die ze verschrikkelijk vindt: blauw. Je vindt in beide hotels niet één stofje in die kleur. In Hotel Dordrecht wilde ik dat juist wél doen. Ik vind blauwe namelijk een ontzettend mooie kleur. Uiteindelijk gaf ze toe en hebben we een combinatie gemaakt met haar lievelingskleur; groen. Het resultaat is heel gaaf geworden." Bernadette lachend: ,,Ik vind het nog steeds een lelijke kleur; ik zou bijvoorbeeld nooit iets blauws aantrekken. Maar we zijn allebei blij met het eindresultaat."

Hotellobby

Bernadette: ,,Ik ben van een goede basis. Ik hou van sobere, natuurlijke tinten en materialen; van steen, hout en water. Met niet te veel poespas op vloeren en muren." Stefanie houdt volgens haar moeder van eyecatchers en een inrichting die vernieuwend is. Haar stijl is iets gewaagder. ,,Als je naar de hotellobby van Hotel Middelburg kijkt van tien jaar geleden, was alles in bruintinten. Ik heb de kleuren olijfgroen en okergeel toegevoegd en toekans. Het is nu net iets spannender."

Marmer en mineralen

Bernadette: ,,Jarenlang hadden alle Van der Valk-hotels marmeren- en travertin-vloeren en wasbakken. Mijn schoonzussen en ik waren superblij toen het eruit mocht, maar nu is de marmerlook helemaal terug."
Stefanie: ,,Dat is ook zo leuk aan onze samenwerking. Toen ik travertin voor het eerst zag, vond ik het onwijs gaaf voor de nieuwbouw van Hotel Middelburg. Mijn moeder vond het ouderwets. Toch komt het op een stoere manier terug in de nieuwe bar." Een trend is volgens Bernadette de zogeheten fitwall. ,,Dat is een nieuw materiaal, gemaakt van mineralen. Het ziet er heel natuurlijk uit en wordt in allerlei vormen gegoten. Het past bij de stijl van het hoofdgebouw van Hotel Middelburg en komt, in de vorm van vlechten, terug in de achterwand van de nieuwe wellness."

Instagrammable

Bernadette: ,,Sinds kort begrijp ik wat ze bedoelt met Instagrammable. Dat is iets dat interessant genoeg is om foto's van te maken en te posten." Haar dochter legt uit: ,,Ik zie zoveel spannende plekken voorbij komen in andere hotels, restaurants en musea waarvan ik denk: 'Daar wil ik naartoe.' Bij Mama Kelly in Amsterdam ben ik bijvoorbeeld nog nooit geweest, maar het interieur komt continu voorbij. Die sfeer wil ik ook creëren met hoekjes in de nieuwbouw."

Nog niet uitgelezen?

Terug naar overzicht