Direct naar de contentDirect naar de footer

De familie van... samen een familiaire sfeer creëren

Gepubliceerd op 15 februari 2021

In de rubriek Valk&Visie in het Valk Exclusief magazine geven twee ‘Valken’ antwoord op dezelfde vragen. In de wintereditie 2020; Saskia van der Valk (27) runt met haar vriend Berend van der Valk Hotel Heerlen. Linsey Manusama (31) heeft met Ben van der Valk de leiding over Hotel Dordrecht.

Deze karaktereigenschap zou ik willen hebben: ‘Wat bedachtzamer zijn. Er floept weleens iets onhandigs uit. En ook: dingen wat makkelijker los kunnen laten. Daar kan ik mensen om benijden.’

Het leukste van mijn werk is: ‘Dat het vaak niet als werk voélt. Plus de veelzijdigheid. Ik kan over de jaren dat ik werk in Hotel Heerlen een boek schrijven. Elke dag is anders. En natuurlijk de mensen. De gezelligheid die de gasten brengen, maar ook het samenwerken met de medewerkers. Het aansturen, opleiden en motiveren van mensen behoort zeker tot een van mijn passies.’

Mijn lievelingstoetje is: ‘De Pavlova met fruit van mijn schoonmoeder Annie. Niet alleen omdat het een heel lekker gerecht is, maar ook omdat ik dit associeer met de gezellige momenten met elkaar thuis.’

Werken in een hotel betekent voor mij: ‘Het voelt als thuis, heel vertrouwd en familiair. Als kind wilde ik al in een hotel werken, het liefst bij Van der Valk. Toch heb ik nooit de Hotelschool of iets in die richting gedaan. Ik vind het heel speciaal dat ik, via een andere weg, ben gekomen waar ik nu ben. Nauw samenwerken met de familie bevalt me erg goed en ik vind het fantastisch dat ik dit nu samen met Berend kan doen.’

Deze anekdote over mezelf hoor ik regelmatig: ‘Hoe onze HR-manager tijdens mijn sollicitatie in Hotel Heerlen zei: ‘Ik heb nog een leuke man voor jou: Berend!’ En gelijk had ze.’

Deze karaktereigenschap zou ik willen hebben: ‘Wat meer geduld hebben en minder perfectionistisch zijn. Ik kan me om alles druk maken en als iets te lang duurt, word ik ongeduldig. Een goeie dosis chillness zou ik wel kunnen gebruiken, haha. Ben is daarin het tegenovergestelde en maakt zich niet zo snel druk; dat is voor de zaak wel een goeie balans!’

Het leukste van mijn werk is: ‘Tijdens de lockdown in het voorjaar hebben we met het hele team de kamers opgeknapt. Plinten verven, kastdeurtjes vastschroeven, ramen zemen. We kregen van het hele team hulp aangeboden. Zo hartverwarmend! Maar ook een zenuwachtige man voor zijn huwelijksaanzoek geruststellen of een verstopt doucheputje leeghalen; het hoort er allemaal bij. De diversiteit maakt het werk zo leuk. Geen dag is hetzelfde.’

Mijn lievelingstoetje is: ‘De Dame Blanche 2.0 van onze kaart: een witte chocoladebol gevuld met vanille-ijs en met warme chocoladesaus. Of huisgemaakte tiramisu. Ik ben echt een zoetekauw.’

Werken in een hotel betekent voor mij: ‘Thuiskomen. Het voelt als een tweede familie. De gasten een fijne tijd bij ons bezorgen. Of het nu een zakelijke lunch is of een verblijf met het hele gezin. En tegelijkertijd het team tevreden houden, motiveren en samen een familiaire sfeer creëren. Dat is elke dag een uitdaging.’

Deze anekdote over mezelf hoor ik regelmatig: ‘Onze sportleraar liet zien hoe je een high-kick tegen een bokskussen moest maken. Ik hield het kussen vast. Ben zei nog: ‘Zet je schrap’. Vervolgens vloog ik twee meter verderop. Hij stond erbij, keek ernaar en zei alleen: ‘Ik zei het toch…’

Nog niet uitgelezen?

Terug naar overzicht