Direct naar de contentDirect naar de footer

Familieportret: Wil van der Valk

Gepubliceerd op 1 maart 2021

Niet alle Valken werken in hotels. Wil van der Valk begon in de Gouden Leeuw, maar startte zijn eigen familiebedrijf in zonweringen, rolluiken en aluminium ramen dat ook werkt in opdracht van de ‘verre neven’.

Wil van der Valk (77) is een neef van Martinus van der Valk, de vader van Arie en Gerrit. Zijn opa was de oudste broer van Martinus. Als jong kind stond hij in de keuken van de Gouden Leeuw; later werkte hij in Valk Hotels Vught en de Molenhoek. Daarna begon hij Albo Milsbeek, een bedrijf in zonweringen, rolluiken en aluminium ramen.

U hebt maar even in de horecatak van de familie gewerkt…,,Ik was een jaar of zeven toen oom Martien mijn broers en mij bezocht in de Badhuisstraat in Voorschoten. Daar zag hij drie jongens van wie ik de jongste was. Hij vroeg of wij bij de Gouden Leeuw wilden werken. Ik begon bij de afwas en stond op een aardappelkistje, anders kon ik niet bij de wasbak om de pannen af te wassen. Al snel zagen Arie en Gerrit dat ik wel handig was, dus mocht ik ook in de keuken meehelpen met koken.’’

U leerde in die tijd een wijze les van Arie toch?,,Ik had een keer een schildpad gevangen en ging naar Arie om te vragen of hij het dier wilde hebben. Voor een gulden mocht ik de schildpad in de ren zetten. Toen ik dat had gedaan, ging ik blij naar hem toe om mijn gulden in ontvangst te nemen. Maar Arie zei: ‘Waar is mijn gulden?’ Dat is een les die ik nooit meer ben vergeten.’’

Het verkopen zit Valken in het bloed!,,Als kleine jongen was ik vaak aan het knikkeren. Ik begon met twee knikkers en ging met een hele zak vol naar huis. Dat werden uiteindelijk duizenden knikkers waar mijn kleinkinderen nu nog mee spelen. Ook verkocht ik sissertjes, je weet wel: sterretjes. Ik kocht ze in voor 1 cent en op het schoolplein verkocht ik ze voor 2 cent. Toen ik op een dag bij tuinder Baak kwam, waar ik af en toe werkte, mocht ik al zijn bevroren tomaten hebben. Dat liet ik me geen twee keer zeggen. Samen met mijn broers Niek en Joop en zusje An plukten we de tomaten en verkochten ze aan de Gouden Leeuw in Voorschoten. In de jaren vijftig hebben ze daar veel tomatensoep verkocht.”

Waarom vertrok u naar Hotel Vught?,,Mijn broer Niek was daar kok en moest in militaire dienst; ze hadden een vervanger nodig. In Vught werd ik op jonge leeftijd chef. Bij Toos en Gerrit heb ik fijne jaren gehad. Ik heb er hard gewerkt, maar ook heel veel plezier gehad. Nog steeds heb ik goed contact met Toos en de familie.”

Later ging u aan de slag in de Molenhoek…,,Dat was toen mijn broer Joop, die dáár kok was, in militaire dienst moest. Ook in de Molenhoek ben ik chef geworden. Als Cees van der Valk, een broer van Arie en Gerrit, een biefstuk at, vond ik dat zonde. Dan kon ik dat dure vlees niet meer verkopen. Ik merkte in die tijd dat ik wat voor mezelf wilde gaan doen. Toen ik Cees vertelde dat ik ermee stopte, dacht hij dat het een grap was. Maar ik heb doorgezet.”

Hoe is uw eigen bedrijf ontstaan?,,In de jaren zestig zag ik in de krant een advertentie van een bedrijf dat handelde in voorzetramen. Daar heb ik even gewerkt, maar al gauw dacht ik: ‘Dat kan ik beter’. Samen met mijn broer Joop richtte ik ALBO op, de afkorting voor aluminium bouwproducten. Later kwamen daar ook zonneschermen bij. Moeder Clara ruimde de keukentafel leeg, zette er een naaimachine op en ons atelier was geboren. Joop maakte alles, ik verkocht de producten en samen plaatsten we de bouwwerken bij de mensen thuis. In die tijd belde ik nog aan bij potentiële klanten. Als ik kwam werken, zei ik: ‘Ik ben zelf maar gekomen, want de monteur is ziek. Klanten hadden niet door dat ons bedrijf maar uit twee personen bestond.’’

ALBO MIlsbeek is óók een familiebedrijf…,,Ja, dat heb ik overgenomen van Arie en Gerrit. Met uitzondering van mijn broer Niek heeft iedereen van mijn broers en zussen bij ALBO gewerkt, of werken er nog. Onze kinderen werken er allemaal en tijdens vakanties helpen ook al onze dertien kleinkinderen een handje. Daar genieten Ria en ik van. We hebben een hecht gezin en het liefst heb ik al mijn kinderen en kleinkinderen dicht bij me in de buurt.’’

Hoe is de band met de horecafamilie?,,Het liefst eet ik in een restaurant met een toekan op het dak. Als ik dan iemand van mijn generatie tegenkom, is dat erg gezellig. Met bijna alle Van der Valk hotels heb ik ook zakengedaan. Mijn kinderen willen dat graag voortzetten. We hebben een mooi bedrijf met ongeveer veertig medewerkers. Dat kan natuurlijk alleen als je product goed is. Zo hebben we bijvoorbeeld de zonwering bij Hotel Leiden geplaatst. Nu zijn we in overleg met Hotel Schiedam.”

Ziet u Arie nog weleens?,,Ik ga met mijn kinderen nog regelmatig mee op werkbezoek. Laatst was ik met mijn zoon Eric bij de Gouden Leeuw. Arie was daar ook en al snel komen dan de oude verhalen. Daar kan ik erg van genieten. Zeker omdat het in Voorschoten is, want daar is het allemaal begonnen…”

Nog niet uitgelezen?

Terug naar overzicht