Direct naar de contentDirect naar de footer

Smaakmaker: Cas Cox

Gepubliceerd op 19 mei 2021

In deze rubriek vertelt de nieuwe generatie 'Valken' over hun culinaire voorkeuren. Houden ze van schnitzels, sushi of..? Waar kunnen we Cas (19) van Valk Digital voor wakker maken?

Mijn favoriete gerecht is biefstuk met groente, het liefst rib-eye. Doe moet krokant van buiten zijn en het liefst rosé-rood van binnen. Belangrijk is dat er veel groente bij zit. Friet hoeft niet per se; als die op tafel staan, pak ik er maar een paar. Je maakt me blijer met een mix van courgette, aubergine en paprika's.

Ik geloof niet dat ik een fijnproever ben. Wel ben ik een makkelijke eter. Zoals elk kind lustte ik veel dingen niet, maar dat is veranderd. Vroeger aten we veel groente thuis. Daar was ik niet blij mee, zeker niet als er spruitjes waren of rode kool. Ik dacht altijd dat andere kinderen wél altijd friet mochten eten. Maar uiteindelijk ben ik groente gaan leren waarderen. Dat heb ik overgenomen van mijn moeder. 'Tante groente' wordt ze in de familie genoemd.

Als je opgroeit in een Van der Valk hotel krijg je veel mee van lekker eten. Als de nieuwe menukaart er was, gingen we altijd met het hele gezin proeven. Dan maakten we lijstjes met wat we ervan vonden en wat er bijvoorbeeld anders kon. We keken ook bij de andere hotels in de keuken. Ik vond het heel gezellig om met z'n zevenen lekker te eten en te discussiëren. Ook al woon ik op mezelf, ik kom graag thuis, vooral voor de gestoomde zalm met groente en puree van pastinaak die mijn moeder graag maakt. Mijn vader kan goed koken, maar hij doet het niet heel vaak. Wel maakt hij in het weekend biefstuk met allerlei lekkere dingen. Hij is het prototype van de man die op zondag het vlees komt snijden.

Vanwege de ligging van ons hotel ben ik opgegroeid in bourgondisch Maastricht. Als je door het heuvellandschap rond de stad rijdt, zijn er verschillende leuke tentjes, zelfs op plekken waar je dat niet snel zou verwachten, zoals 't Hijgend Hert in het Vijlener Bos of bijvoorbeeld 't Klükse in Holset, waar ik als kind vaak kwam. Op twintig minuten afstand ligt Kasteel Bloemendal dat een stuk luxer is. In dat Valk hotel wordt aan tafel cote de boeuf geserveerd; dat is echt een belevenis. Ook de wijn-spijscombinaties zijn hartstikke goed. Maar ja, Bloemendal en ook Kasteel TerWorm behoren natuurlijk wel tot het hoge segment.

In Maastricht heb ik een paar favorieten. Het Italiaanse Il Bacaro aan het Vrijthof vind ik leuk, Café Madrid, waar ze zalige tapas hebben, en restro-bar Cinq aan de Maas in het hippe stadsdeel Wyck. Ik weet trouwens nog een fijne Italiaan, een klassieker: Gio's. Het menu is altijd hetzelfde: per gang zijn er twee gerechten waar je uit mag kiezen. Het personeel schept steeds op uit een grote schaal en het eten is simpel, maar superlekker. Ik vind vooral de salades erg goed, door de heerlijke dressing met olijfolie.

Zelf ben ik niet zo van het koken. Mijn broer Bart kan gerust twee, drie uur in de keuken staan om iets nieuws uit te proberen; zelfs van Ottolenghi. Na de hotelschool ben ik bij Valk Digital gaan werken in Utrecht, waar ik woon in een studentenhuis. We zijn met z'n drietjes en koken bij toerbeurt. Mijn huisgenoten houden het bij de verspakketten van de supermarkt. Ik snij graag groente voor in de oven met rozeval aardappelen en een stukje vlees of vis erbij. Geen vette hap, al heb ik een zwak voor de klassieke Valk kroket; op een broodje bij de lunch. Die is zo lekker, ik betrap mezelf erop dat ik die vaker eet dan ik zou willen.

Nog niet uitgelezen?

Terug naar overzicht