Direct naar de contentDirect naar de footer

Pasen en het Ei

Er zijn maar weinig producten waarmee je zo veel kunt als Het Ei. In Valk Exclusief hotels wordt maar wat graag gebruik gemaakt van deze kunststukjes in de dop, zeker met Pasen nu we weer gezellig met elkaar aan tafel mogen.

Er kan ontzettend veel met Het Ei, het universele symbool voor de geboorte en nieuw leven. Je kunt ‘m koken, bakken, pocheren en frituren of er een omelet of roerei mee maken. Je kunt met een eitje ook de heerlijkste sauzen creëren: hollandaise, bearnaise en, niet te vergeten, mayonaise. Denk ook aan de lekkerste desserts ter wereld: crème brûlée, crème caramel, flan, ile flottante, sabayon of zabaglione...

Het is niet zo gek dat vanuit familiebedrijf Van de Vis in Barneveld en natuurboerderij Tante Tokkie in Voorschoten jaarlijks meer dan 3 miljoen eieren naar de Valk Exclusief hotels gaan waar er vervolgens heerlijke gerechten mee worden gemaakt. Hoe de chefs dat doen?

Frituren

Breek een ei, zonder de dooier te breken, in een klein kommetje. Wanneer het vet heet genoeg is, rond de 175-180 graden Celsius, frituur je ‘m aan de rand van de koekenpan. Vervolgens overgiet je het eitje een paar keer met een hete lepel olie. Het eiwit is dan gestold, het geel mooi lopend. Wat ook kan: kook de eieren hard, laat ze afkoelen, haal ze door paneermeel en frituur ze in ongeveer 3 minuten goudbruin in olie op 175-180 graden Celsius.

Omelet

Omelet

De ware omelet krijg je door veel te roeren en te bewegen en 'm dan van één kant op te rollen. Een omelet moet geel zijn, niet bruin gekleurd en baveux in het midden. Ofwel: romig en zacht.

Viert u Pasen bij ons?

Viert u Pasen bij ons?

Schuif aan voor een culinair driegangendiner en droom daarna weg op een luxe hotelkamer met het paasarrangement.

  • 1/2/3/4x overnachting
  • 1/2/3/4x ontbijt
  • 1/2x driegangendiner
  • Aanbod kan per hotel verschillen
Boek nu

Roerei

Kluts (kort) een paar eieren die op kamertemperatuur zijn en doe het mengsel in de pan. Roer om de vijf seconden en haal de pan, zodra de eieren beginnen te stollen, van het vuur. Blijf roeren en zet de pan weer terug op het vuur. Doe dit een aantal keer. Haal de roereieren voordat ze gaar zijn van het vuur, want in de pan garen ze nog iets door. Voeg voor extra smaak fijngehakte bieslook, gerookte zalm of stukjes ham toe en serveer.

Spiegelei

De grootste fout bij het bakken van een ei is dat de temperatuur veel te hoog staat, waardoor het ei een soort plastic randen krijgt. Voor het perfecte spiegelei moet u de temperatuur dus goed doseren.

Pocheren

Pocheren

Bij een gepocheerd ei blijven zowel het eiwit als het eigeel zacht. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Stap één: probeer aan een kakelvers exemplaar te komen. Breng dan een ruime pan water bijna tegen de kook aan. Maak een draaikolk in het water door met een lepel snelle, grote rondjes te draaien. Breek dan het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 minuten voor een zacht ei en 5 voor een hard ei. Schep met een schuimspaan het ei uit het water en laat het op keukenpapier uitlekken.