Direct naar de contentDirect naar de footer

In gesprek met... schrijver en televisiemaker Özcan Akyol

Gepubliceerd op 7 sept 2021

Tegenwoordig is hij een van de bekendste inwoners van Deventer. Omdat Eus (37), officieel Özcan Akyol, fan is van Van der Valk, zien we schrijver, columnist en televisiemaker in het splinternieuwe Hotel Deventer. ''Ik slaap graag bij Van der Valk, maar neem wel mijn eigen schapenwollen kussen mee.''

Er zijn weken dat Eus vaker op pad is dan thuis. Zeker als hij opnames heeft voor zijn programma's, zoals de 'De Geknipte Gast' en 'Sterren op het Doek', die ook dit najaar weer op tv te zien zijn. Als hij het zelf voor het zeggen heeft, overnacht hij dan graag bij Van der Valk. ''Heerlijk vertrouwd. Mijn vriendin Anna heeft trek in mosselen. Hebben jullie die op de kaart? Mooi, dan komen we morgen lekker met zijn tweetjes eten.''

Hotel Deventer ligt aan de A1 vlakbij afslag 23, de titel van jouw volgende en derde roman. Is het af?

''Door corona heb ik de publicatie even opgeschoven. Dat geeft me de gelegenheid om er nog aan te schaven. Loslaten is het moeilijkste van schrijven. Of het een goed boek is geworden? Ik ga natuurlijk niet mijn eigen werk recenseren. Tevreden? Nee, ook niet. Als ik ooit in mijn werk als presentator of schrijver tevreden achterover ga leunen, zie ik dat als het begin van het einde. Alles is aan verbetering onderhevig.''

Ben je in alles zo streng voor jezelf?

''Het houdt me scherp. Aan de andere kant zou het fijn zijn als ik ook een keer zou kunnen genieten van wat ik maak, zonder altijd streng te zijn op mezelf. Dat gaat ver, soms op het onredelijke af bijna. Maar zoals gezegd, het houdt de boel scherp.''

Over eten gesproken, hou je ook van mosselen?

''Geef mij maar een mooi stuk vlees. Ik hoop dat er een rib-eye of T-bone steak op de kaart staat morgen. Ik vind goede voeding belangrijk. Dat moet ook wel, met dagelijks een vol programma dat meestal begint om vijf uur 's morgens. Dat houd je niet vol als je niet op je conditie en eten let. Daarom heb ik een personal trainer met wie ik drie keer per week sport. Puur om fit te blijven.''

Slaap je graag in een hotel?

''Het liefst ben ik gewoon thuis, maar dat lukt dus niet altijd. Gemiddeld slaap ik een tot twee dagen per week in een hotel, vaak bij Van der Valk. Ik weet wat ik er kan verwachten. Comfort, aardige mensen, goed eten. Ik hou van routine en herkenbaarheid. Ons huis is ook zo ingericht. Wat standaard mee naar het hotel gaat, is mijn eigen kussen. Mijn moeder maakt ze op de manier die zij gewend is van haar bergdorp in Turkije. Rijk gevuld met echte schapenwol. We hebben er wel vijf in huis.''

Deventer blijft jullie stad...

''Als het aan mij ligt, voor altijd. Mijn liefde voor Deventer gaat ver. Ik vond het heel belangrijk dat onze kinderen hier geboren zouden worden. Twee weken voordat Anna was uitgerekend van onze dochter, wilde ik niet dat ze de stad nog zou verlaten. Verbeeld je dat haar vliezen in Amsterdam waren gebroken.''

Het hele interview lezen? U vindt het hele verhaal in het nieuwe herfstnummer van het Valk Magazine, dat binnenkort in alle Valk Exclusief hotels gratis af te halen is.

Genieten van Hotel Deventer net zoals Eus?

Genieten van Hotel Deventer net zoals Eus?

  • 1x overnachting in een luxe suite
  • 1x ontbijtplateau op de kamer
  • 1x driegangenkeuzediner
  • Cava bij aankomst op de kamer
  • Gratis annuleren tot 12.00 uur op de dag van aankomst

Verken de omgeving en kom daarna volledig tot rust in het hotel met het 'Suite Dream'-arrangement

Vanaf
€ 145,00
per persoon
Boek nu