Direct naar de contentDirect naar de footer

24 uur in... Kasteel Bloemendal

Gepubliceerd op 4 februari 2021

De redactie van het Valk Exclusief magazine heeft een dag mogen meelopen in het vorstelijke Kasteel Bloemendal.

6:00 uur

Het is nog vroeg; er zijn nog maar weinig gasten wakker. Daarom grijpt Eltris haar kans en polijst ze de tegels van de lobby en de gang. Ze geeft leiding aan de housekeeping en zorgt met de Algemene Dienst voor een blinkend schoon hotel. "De marmeren tegels zijn extra mooi als ze glanzen. Daarom poets ik ze om de dag met deze machine. Het zwart-wit effect van de tegels wordt dan nog mooier. Als ik zo klaar ben, ga ik bij de receptie een lijst ophalen zodat ik een overzicht heb van de bezetting. Zo weet ik precies hoeveel dames ik moet inzetten om de kamers schoon te maken. Ik werkte eerst in Hotel Maastricht en nu hier. Twee fijne hotels met lieve gasten. Ik doe er alles aan om ze te ontvangen in een opgeruimd, net hotel."

12:00 uur

De vijvers liggen vol bladeren. Dat is niet zo gek met de vele bomen in de kasteeltuin. Tuinman Henk trekt zijn lieslaarzen aan en stapt met een schep de vijver in. Hup, weg met die bladeren! Vier dagen per week werkt hij in de tuin, al twintig jaar lang: "Het eerste dat me opviel waren de eeuwenoude bomen. Er staat platanen, eiken, kastanjes, Japanse notenbomen... allemaal groot en statig met reusachtig dikke stammen. We hebben ook huisdieren: dat zijn de eekhoorntjes. De tuin is echt enorm, over twee niveaus verdeeld en voorzien van drie vijvers met fonteinen. Vroeger waren er ook nog een kruidentuin, een moestuin, fruitbomen en een tennisbaan. Alles omringd door een oude kasteelmuur. Als het donker is, is de tuin sprookjesachtig verlicht. Het leukste vind ik het om iets nieuws aan te leggen in de tuin. Het is dankbaar werk omdat de tuin groeit en bloeit en er ieder kwartaal anders uitziet."

15:00 uur

Een gezin checkt in. Nadat alles is uitgelegd en in orde gemaakt, willen een vader en zijn zoons informatie over wandelingen in de buurt. Die zijn er genoeg volgens de receptie. 'Voor de kids van tien en twaalf jaar zou ik het niet te lang maken en kiezen voor de historische stadswandelingen in Vaals. Dat is maar drie kilometer en je komt langs veel interessante dingen zoals het oude station, het centrum en een voormalige Lakenfabriek. Vergeet niet even Duitsland of België in te lopen! Dat kan makkelijk hier bij het drielandenpunt.'

17:00 uur

"Jongens, eten!" Chef-kok Arjan maakt samen met de andere koks de borden op en serveert aan een lange tafel in het restaurant pasta carbonara met een stukje kalfsvlees. Als toetje is er zelf gebakken taart.
"We gaan even met het keuken- en bedienend personeel bij elkaar zitten" zegt hij. "Gewoon om een beetje te kletsen. Soms is er ook een briefing als er een nieuwe kaart komt." Maxime van der Valk, die inmiddels met haar man Martijn van der Valk in Hotel Amsterdam-Zuidas zit, vult aan: "Dat is goed voor de bonding. Tijdens zo'n maaltijd bespreek je van alles met elkaar en er wordt veel gelachen. Daarna is iedereen opgeladen voor de meestal drukke avond die komen gaat." Nadat het personeel is uitgegeten wordt het restaurant in orde gemaakt om alle hongerige gasten te ontvangen.

23:45 uur

Er schijnt een zacht licht in de lobby. De meeste gasten zijn op de kamers, een echtpaar verlaat net de hotelbar. De nachtportier loopt een van zijn rondes en sluit de voordeur. Gute nacht in Schloss Blumenthal.

Wanneer komt u zelf een kijkje nemen?

Wanneer komt u zelf een kijkje nemen?

Culinair genieten in het historische Kasteel Bloemendal, gelegen op het kruispunt van Nederland, Duitsland en België met Aken, Vaals, het Mergelland en de Voerstreek in de directe nabijheid. Met het Bloemendalarrangement geniet u van een compleet verblijf van overnachting, ontbijt en diner!

Boek nu