Direct naar de contentDirect naar de footer

24 uur in... Hotel Tilburg

Gepubliceerd op 11 januari 2021

Het leven is goed in het Brabantse land. Dat willen we natuurlijk zelf even ervaren. De redactie van het Valk Exclusief magazine mocht daarom in de zomer van 2019 een kijkje komen nemen in het éérste Valk Exclusief hotel in Noord-Brabant.

5:30 uur

Het is nog vroeg, maar om 6:00 uur begint een vergadering van een club ondernemers uit de regio. "Het is een groep van veertig personen die er elke donderdag is van 6:00 tot 8:30 uur . Beneden bij het ontbijtbuffet moet dan alles al klaar staan. Vervolgens gaat iedereen met het ontbijt naar de zaal waar ze elkaar bijpraten." vertelt Max Cox. Tegen de tijd dat de ondernemers klaar zijn staan ook voor de overige zalen nieuwe gebruikers klaar.

7:15 uur

Er worden overheerlijke omeletten en spiegeleitjes gebakken. Wie geen trek heeft, krijgt dat nu wel. Ontbijtkok Freddy heeft er zin in "We streven ernaar om alle gasten met een glimlach te laten vertrekken." zegt hij en geeft met z'n opgewekte humeur alvast het goede voorbeeld.
Zijn collega Dirk heeft altijd in de avond gewerkt, maar is nu ontbijtchef. Hij begint om zes uur en roemt de rust die er zo vroeg in het hotel heerst. "Ik geniet daar zo van. Voorheen sliep ik 's morgens altijd omdat ik laat klaar was met werken. Bij Hotel Tilburg heb ik een omgekeerd ritme en heb ik 's avonds tijd voor mijn vriendin en vrienden." vertelt hij, terwijl hij karaffen verse jus d'orange neerzet.
We lopen mee naar achter waar hij brood ophaalt en zien dat een grote lading sappige aardbeien binnen wordt gebracht. Wouter is stagiaire van de Rooi Pannen, een vmbo- en mbo-opleiding voor horeca in Tilburg. Vandaag gaat hij leren hoe je aardbeien Romanoff maakt. Een zomers dessert en één van de hardlopers van de kaart.

7:45 uur

Receptioniste Bella zet vast fietsen buiten. Gasten hebben e-bikes en willen na het ontbijt gelijk vertrekken. "Deze Qwic-fietsen zijn splinternieuw; we hebben naast de e-bikes ook fietsen met zeven versnellingen voor de verhuur. Fietsen is populair in dit gebied. Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen ligt vlakbij. Ook de Oisterwijkse bossen lenen zich prima voor een tocht. Wil je iets dichterbij blijven dan is het Leijpark achter het hotel een leuke plek, een groot stadspark aangelegd in Engelse landschapstijl. En wist je dat je zo in België bent? Poppel is het eerste Belgische dorp op vijftien kilometer afstand. Het gezellige Turnhout ligt iets verder, daar moet je ruim dertig kilometer voor op de pedalen. Wat met een e-bike overigens prima te doen is; je hebt altijd in de wind in de rug!"
Breng je je eigen fiets mee? Ook deze kunt u uiteraard kwijt bij het hotel. "We zien dat veel gasten op de fiets komen. We zijn een stadshotel en het centrum ligt niet ver weg. Laatst was er een studentencongres met 300 gasten die bijna allemaal met de fiets kwamen. Toen dachten we: laten we maar snel een fietsenstalling bouwen." Speciaal hiervoor is de overkapping boven de entree doorgetrokken. Gekozen is voor een ecologisch dak bedekt met sedum, een soort vetplantje.

10:15 uur

Eric en Jimmy van de technische dienst worden opgeroepen naar een kamer waar de telefoon niet meer werkt. Jimmy: "Iedereen heeft een mobieltje, maar gasten gebruiken de vaste telefoon nu eenmaal om de receptie of roomservice te bellen." De reparatie blijkt minder makkelijk dan gedacht, maar uiteindelijk is het gefikst. Eric wijst erop dat Hotel Tilburg volgens het zogeheten BREEAM-label is gebouwd. "Er zijn allerlei gradaties en ons hotel heeft vier sterren met de omschrijving 'Excellent'. We zijn net een jaar open en er zijn soms nog wat kinderziekten. Ons uitgangspunt is dat de gasten niets in de gaten hebben als er iets mis is of niet werkt. We proberen alles zo snel en geruisloos mogelijk te verhelpen."

11:00 uur

Max geeft een rondleiding. Niet alleen bedrijven vragen hierom, ook buurtbewoners. Zo hebben vijf zussen in het hotel rondgelopen om vervolgens in het restaurant te dineren. Er zijn ook bewoners van de zorgappartementen aan de overkant langs geweest met aansluitende lunch. Tegenwoordig verzorgt hij zo'n vijf rondleidingen per week: "We hebben echt iets om te laten zien. Om te beginnen onze grote, lichte kamers met veel spiegels en de badkamers met openslaande deuren. Maar ook de zalen met ramen van vloer tot plafond, een atrium; alles gebaseerd op licht en ruimte. Ik vertel dan dat we van elk hotel dat we openen wel iets leren. Gasten vinden die filosofie achter het bouwen interessant om te horen."

12:30 uur

De goedlachse Chantal is van maandag tot en met vrijdag het gezicht van de brasserie. Van elf tot vijf uur kun je er lunchen. Daarna is er een borrelkaart en een kleine kaart en 's avonds doet de hal dienst als hotelbar. Chantal: "Dit is echt mijn tent; mijn naam staat er nog net niet op. Het is een heerlijke plek, want het is het hart van het hotel. Er zijn gasten die hier de hele dag zitten en beginnen met een ontbijt en eindigen met een hapje van de kleine kaart. Ze houden hier bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken of ontvangen hun relaties. Verder is het een komen en gaan van gasten die een kop koffie met gebak willen, fietsers die een uitsmijter komen eten en inwoners uit Tilburg die een drankje doen."

15:30 uur

Een gezin checkt in en blijkt de Jungle familiekamer te hebben gereserveerd, een royale kamer met een tweepersoons bed en, in een aparte ruimte, een stapelbed voor de kids. Laat er nou een glijbaan aan het bovenste bed gemonteerd zijn! Dat zorgt voor dikke pret. Julia gaat er een keer of vijftig vanaf en ploft dan in bed. Aan het voeteneind hangt een televisie en ze wil even een filmpje kijken. "Ik moet fit zijn; straks gaan we eten bij Kenny Koken en mag ik koekjes bakken." zegt ze met een gelukzalige glimlach.

16:00 uur

Op de zevende etage is er een heerlijke wellness met zwembad, relaxruimte en sauna's. Over de hele muur bij het zwembad is een graffiti-achtige tekening van Dofine Wall Decorations te zien van golvend water. Op deze verdieping is ook een beautysalon voor gezichtsbehandelingen, massages en pedi- en manicure. Drijvende kracht is de twintigjarige Celina die na haar opleiding de stoute schoenen aantrok en vroeg of ze in Hotel Tilburg een salon mocht openen. En voilà: Salon Ciao Bella was geboren: "Ik ben behoorlijk trots. Zo'n vijf, zes dagen in de week ben ik hier en het loopt uitstekend."

16:30 uur

Nu we toch op de hoogste verdieping zijn, lopen we binnen bij de Skybar. Door het aangrenzende dakterras en het uitzicht over Tilburg en omgeving een veel geboekte locatie. Bram van de afdeling sales: "Private dining, recepties, besloten feestjes maar vooral bruiloften zijn populair. Je kunt bij ons namelijk trouwen met uitzicht op de Tilburgse skyline. We zijn een echte trouwlocatie; van alles kan worden georganiseerd. Deze zomer staan er zo'n twintig huwelijken op de planning. We hebben zelfs een eigen Valk-bubbel laten maken die wordt geschonken bij het feest!"

17:30 uur

Op de eerste verdieping bij de zalen geniet een groep van huisgemaakte soep en royaal belegde broodjes. Na een middag vergaderen smaakt dat heerlijk. Max: "Eigenlijk is alles mogelijk; van lunchbuffet tot receptie. Voor de zakelijke markt maken we alles op maat, geheel volgens de wensen van de gast."

21:30 uur

Tilburg heeft een stadsbrouwerij, 013 geheten, waar speciaalbieren worden gebrouwen met namen als 'n Steekje los, Mooi de klos, Kruikje blond en Tilburgse heer. Ook in de hotelbar van Hotel Tilburg is een selectie te vinden van deze brouwerij. Net als van La Trappe dat in een dorp verderop wordt gemaakt bij Brouwerij De Koningshoeve. "Dat wordt in Brabant graag gedronken met een scheutje grenadinesiroop erin." vertelt barman Jorn. Hij schenkt twee wijntjes in voor Saronne en haar vriend Levi. Saronne is een collega van Hotel Maastricht en verblijft een nachtje in Tilburg. "Ik ben revenue manager en bepaald aan de hand van vraag en aanbod de tarieven voor de kamers. Zodoende kom ik ook in andere hotels, om ervaringen uit te wisselen."

23:00 uur

Een late gast checkt in. Gelukkig is er de nachtportier die alles snel in orde maakt. Terwijl het hotel op 'nachtstand' staat, stapt de gast uit de lift op de zesde verdieping. Daar wacht een goed bed, een warme douche en een kop thee of 'iets anders' in een mooie kamer. Slaap lekker!

Kunt u niet meer wachten om Hotel Tilburg te bezoeken?

Kunt u niet meer wachten om Hotel Tilburg te bezoeken?

Het hotel is gewoon open. Ontbijt, lunch en diner worden aangeboden als take away.

Boek nu uw verblijf, voor u het weet​ ontdekt u het veelzijdige Tilburg en de omgeving tijdens een fiets- of wandeltocht.

Boek nu een kamer