Direct naar de contentDirect naar de footer

Berend en Saskia voelen zich thuis in Hotel Heerlen

Gepubliceerd op 9 februari

Ton de Zeeuw proeft deze keer van alles wat Hotel Heerlen te bieden heeft. Berend volgde het pad van alle jonge Valken en werkte als keukenhulpje in verschillende hotels. Sinds 2020 is hij manager van de vestiging in Heerlen, samen met zijn vriendin Saskia.

Het was al snel duidelijk dat Berend van der Valk in de voetsporen zou treden van zijn vader Freek van Hotel Heerlen. Na de middelbare school volgde de nu 31-jarige Valk-telg de opleiding hotelmanagement in Maastricht en werkte tegelijkertijd in verschillende vestigingen van de familie.
Terug op het ouderlijk nest schaarde Berend zich onder de vleugels van zijn oudere zus Kristien die bedrijfsleider was van 'Heerlen' en hij volgde het pad dat alle jonge Valken volgen, variërend van tal van keukenklusjes en luiklopen tot het serveren van gerechten. Daar aan dat luik ontmoette hij een mooi meisje uit Oirsbeek bij Schinnen, en tja, Amors pijlen missen niet. Berend en Saskia zijn nu samen vestigingsmanager van Hotel Heerlen.

Vier jaar geleden legde een via het dak uitslaande brand het restaurant volledig in as. Om de gasten toch nog van dienst te kunnen zijn, bedacht Freek van der Valk een bijzondere oplossing: op het parkeerterrein verrees een metaalconstructie, een bouwcontainer eigenlijk, waarin met allerlei decoratiemateriaal een soort knusheid werd geschapen die het gemis van het restaurant moest opvangen. Met succes; de gasten vonden het geweldig! Berend: "Gasten waren zelfs gehecht geraakt aan de metalen restaurantloods waar het zo gezellig op het dak roffelde als het regende" Het leverde het hotel wel een prachtig nieuw restaurant op.

De gasten van Hotel Heerlen komen vooral voor vertier. Lekker eten en genieten van de omgeving: het enorme landgoed waar Hotel Heerlen en Kasteel TerWorm staan is práchtig. Berend: "De leukste minivakantie beleef je in Limburg!"
Zelfs in coronatijd, is gebleken, omdat hotels open bleven was ook de keuken stand by. "Dat leverde bijna een stormloop op. Als je nergens meer heen kunt, vormen wij natuurlijk het laatste toevluchtsoord. Met aanlokkelijke faciliteiten: een riant zwembad, een vernieuwd restaurant, met mogelijkheden om te wandelen en te fietsen, een wellness en het landgoedhotel zelf. Een compleet pakket."

We maken kennis met chef Andy Brauers, hij is inmiddels al veertien jaar in dienst bij Van der Valk. Voor zijn tijd bij Van der Valk wist hij al een Michelinster in de wacht te slepen bij het toenmalige toprestaurant Prinses Juliana in Valkenburg. Net als zijn collega's roemt hij de vrijheid die een kok heeft bij Van der Valk.
Speciaal voor het bezoek van Ton de Zeeuw heeft hij een bijzonder menu bedacht, dat begint met een proeverij van drie gerechtjes: rundertartaar met piccalillycrème, tartaar van tonijn en King Crab en vegetarische ravioli. Grote klasse!

Via het oosten stappen we over naar Italië: risotto. De chef heeft, zoals het hoort, arborio rijst langdurig laten inkoken en arroseren met bouillon, sjalot en kruidnagel en afgemaakt met room en Parmezaan. Het gerecht wordt opgediend met blokjes gegrilde kruidendistelzwam, Parmezaan en aan tafel geschaafde truffel. Het hoofdgerecht is een echte klassieker; beef Wellington. Van hertenrug, aangebakken en dichtgeschroeid in olie, teruggekoeld en met een farce van gevogelte en paddenstoel ingerold met lardo di colonnato in bladerdeeg. En dan de oven in. Een plak van die geurige warme 'worst' komt op het bord, het vlees mals en smakelijk en het omhulsel krokant. Aan tafel door de chef overgoten met hete wildsaus. Erbij: rode kool met ui, appel en crème de cassis en witlof, gebraiseerd met spekjes en fijne groenten, afgeblust met rode-wijnazijn en honing van het landgoed.

Tot slot is er tarte tatin van gekarameliseerde appels en appelstroop van het eigen landgoed, met bladerdeeg, kaneelijs, appelbolletjes en gekarameliseerde noten. Een topkeuken daar, in Heerlen.

Zelf proeven wat Hotel Heerlen te bieden heeft?

Zelf proeven wat Hotel Heerlen te bieden heeft?

Met het City Break arrangement heeft u alle mogelijkheden om de veelzijdige omgeving van het hotel te verkennen. Fiets door het Heuvelland of verken de knusse steden.

Met dit arrangement geniet u van een overnachting inclusief ontbijt en diner, vanaf €86,50 per persoon. als dat geen fijn vooruitzicht is...

Boek nu