Direct naar de contentDirect naar de footer

Bezoek historische steden vanuit onze hotels

Gepubliceerd op 12 mei 2021

Nijmegen en Maastricht hebben de oudste stadsrechten van ons land, maar daarbuiten zijn legio andere plaatsen die doordrenkt zijn van een rijke historie. Dompel erin onder vanuit de Valk Exclusief hotels.

Nijmegen

Een paar duizend jaar geleden marcheerden de Romeinen al het grondgebied van Gelderland binnen. Een strategische uitvalsbasis om hun rijk nóg verder uit te breiden. Keizer Trajanus gaf het stadsrecht aan Ulpia Noviomagus Batavorum, zoals Nijmegen toen als naam had gekregen. De stad ligt trouwens net als Rome op zeven heuvels. Ook andere grootheden lieten er later hun oog op vallen, onder wie keizer Karel de Grote die er een paleis bouwde. Vanuit Hotel Duiven is het een kleine oversteek over de Waal.

Maastricht

Lange tijd de rivaal van Nijmegen om het etiket 'oudste' op de stadswallen te mogen plakken. Zeker is dat de Romeinen er in dezelfde tijd hebben rondgekuierd, maar helaas voor de Limburgers overhandigden ze geen stadsrechten. Bezoekers die vanuit Hotel Maastricht op onderzoek gaan, zal het waarschijnlijk om het even zijn want qua historie steken de steden elkaar moeiteloos naar de kroon. Weet bijvoorbeeld dat onder het beroemde Vrijthof de Romeinen 2000 jaar geleden hun graven maakten. Ook elders onder de klinkers liggen nog resten van de Via Belgica, de oude Romeinse weg tussen de Franse kust en Duitsland.

Middelburg

Hotel Middelburg is dé uitvalsbasis om het verleden van deze stad te gaan uitpluizen. Want als één plaats in Zeeland tot in haar kieren roemrijke geschiedenis ademt, dan is het natuurlijk deze gezellige stad. Haar ontstaan hebben we te danken aan de Vikingen die er hun kampement maakten tijdens hun Europese veroveringsreis. Stadsrechten kwamen er pas in 1217, maar dat zal de pret niet drukken. Later, in de Gouden Eeuw, beleefde Middelburg haar glorietijd op de handelsroute van de 'Vereenigde Oostindische Compagnie'. Ook nu nog valt er volop van die sfeer te proeven. Maak een rondvaart door de oude grachten.

Deventer

Met zijn 'slechts' dertien eeuwen een van de jonkies, maar zeker een bolwerk van geschiedenis. Deze begon toen een missionaris de IJssel overstak om daar een kerkje neer te zetten. Zijn naam leeft voort in de Lebuïnuskerk die nog altijd fier overeind staat in het hart van Deventer. Daar vindt u ook het oudste - uit 1130 - stammende woonhuis van het land, waarin ooit de stadhouder zetelde. Als Hanzestad timmerde Deventer ook flink aan de weg. Vanuit het splinternieuwe - en duurzame - Hotel Deventer is de binnenstad snel bereikbaar.

Voorburg

Ook al zo oud? Zeker wel! Het Zuid-Hollandse Voorburg kreeg net als Nijmegen, maar dan ietsje later, stadsrecht van de Romeinen. Van de nederzetting van toen is weinig bewaard, maar waarschijnlijk is de Vliet in die tijd gegraven. Vele eeuwen later kwam de plaats tot bloei als een heerlijkheid van rijke families. U vindt er onder andere Museum Swaensteyn dat de Romeinen tot leven wekt. Deze ontdekkingsreis begint bij Hotel de Gouden Leeuw of Hotel Den Haag-Nootdorp.

Stavoren

Het Hanzeplaatsje aan het IJsselmeer kennen we vooral van het beroemde vrouwtje dat er de wacht houdt op de kade, maar Stavoren heeft meer om zich op de borst te slaan. Bijvoorbeeld vanwege zijn top 10-positie in het rijtje oude steden. In Hotel Sneek kunnen ze alles vertellen over de bezienswaardigheden in en om Stavoren, waaronder de wandelroutes van het Elfstedenpad. Eindig daarna met een lekker broodje Hollandse garnalen of paling in de haven waar de weduwe nog altijd staat te turen.

Zelf op pad vanuit onze hotels?

Zelf op pad vanuit onze hotels?

Ontdek deze zomer de mooiste plekken in Nederland en kom daarna tot rust bij één van onze hotels. Boek nu ons hoogzomerarrangement en verblijf twee of drie nachten inclusief ontbijt en twee maal een driegangendiner.

Vanaf €129,- per persoon.

Boek nu