Direct naar de contentDirect naar de footer

'Beste bonbon van 2021'

Gepubliceerd op 20 mei 2021

De jury roemt het ‘rijke smaakpalet’ van zijn creatie. Patissier Jordi van Eden van Valk Hotel Vianen over zijn winnende bonbon: ‘Mijn geheim? Vaak oefenen en proeven.’

Het is een mond vol: een bonbon, gevuld met een gel van bergamot en een ganache van caramel en long pepper. Dan de bodem: die bestaat uit een krokante laag praline van macadamianoten. En het omhulsel: melkchocolade met daarop, als luxe detail, een minuscuul blaadje van bladgoud. Van der Valk-patissier Jordi van Eden: ,,Als je ‘m doorsnijdt, zie je drie laagjes. Eerst proef je de frisse, zure smaak van bergamot, daarna het pepertje en tot slot het zoutje van de macadamia.’’

De 26-jarige Jordi, sinds drie jaar werkzaam in Hotel Vianen, is dolgelukkig dat zijn bonbon als beste uit de bus is gekomen bij het Dutch Pastry Team. ,,Ik ben thuis altijd bezig met chocolade en noga en heb maandenlang geoefend. Steeds waren er verbeterpunten, ook qua design. En er is natuurlijk veel geproefd, zowel door mijn familie als door mijn chefs.’’

Uiteindelijk keurde Jordi zijn ‘wedstrijdbonbon’ goed: ,,Ik moest ervoor zorgen dat de drie basissmaken met elkaar in balans waren, dat niet één smaak de boventoon zou voeren. Tricky was ook dat ze er allemaal hetzelfde moesten uitzien. De zij- en onderkant moesten even dik zijn in dezelfde orbit-achtige vorm.’’

Ten slotte kozen de twaalf juryleden van de Food Innovation Academy in Vlaardingen Joridi's bonbon als de winnaar. Gefeliciteerd!

Hoe Jordi zijn befaamde bonbon maakt en hoe deze bijzondere dag voor hem verliep, leest u in het aankomende zomernummer van het Valk Magazine.

Nog niet uitgelezen?

Terug naar het overzicht