Direct naar de contentDirect naar de footer

Koffie, koffie, lekker bakkie koffie

Gepubliceerd op 14 januari 2021

In Nederland zijn we er gek op; een lekker kopje koffie. Maar hoe zit het nu eigenlijk met al die verschillende soorten koffie. En nee, dan hebben we het niet over de hippe cold brews of latte macchiato met siroopjes.

Laten we beginnen bij het begin. Koffiebonen zijn de gedroogde zaden van de koffie 'kers'. Als deze worden gepland in plaats van gedroogd zal hier dus een nieuwe koffieplant uit groeien. Na 3 tot 4 jaar gaat een nieuwe koffieplant daadwerkelijk koffie produceren. Tijdens de oogsttijd wordt de koffie veelal met de hand geplukt, een arbeidsintensief klusje dus! Na het plukken worden de bonen uit de schil gehaald en kan het drogingsproces beginnen. Wanneer de bonen gedroogd en gesorteerd zijn, zijn ze klaar voor de export én voor het brandingsproces.

Verschillende brandingen

Dankzij het branden verandert de groene boon naar de voor ons zo bekende bruine kleur. De smaak en aroma van een kopje koffie worden onder andere bepaald door het brandingsproces. We hebben het dan over light, medium en dark roast. Om te voorkomen dat de bonen verbranden worden ze continu in beweging gehouden tijdens het branden.

Light roast
De naam geeft het eigenlijk al een beetje weg; deze koffieboon heeft de lichtste kleur doordat deze slechts korte tijd is gebrand. Met een lichte branding krijgt u de natuurlijke smaak van koffie in uw kopje. Op deze bonen is ook geen olielaagje te vinden omdat ze op relatief lage temperatuur worden gebrand. De smaak van een light roast is subtiel en lichtzuur.

Medium roast
Bonen met een medium roast zijn iets langer gebrand dan de light roast, hierdoor zijn ze iets donkerder van kleur. Ook bij de medium roast is de temperatuur bij het branden nog niet hoog genoeg voor het ontstaan van een olielaagje om de boon. De natuurlijke smaak van de boon komt nog steeds goed naar voren maar maakt gedeeltelijk plaats voor meer aroma's en pit. De smaak van de medium roast is te omschrijven als lichtzuur met bittere afdronk.

Dark roast
Deze bonen zijn het donkerste van kleur, het lijkt bijna chocolade! Deze kleur is uiteraard te danken aan de duur en temperatuur van de branding. Hierdoor is een klein olielaagje om de boon te vinden. Vrijwel alle natuurlijke smaken van koffie zijn vervangen door de aroma's die ontstaan tijdens de branding. De dark roast bonen zijn dankzij zijn stevige body dé bonen bij uitstek voor espresso. De smaak van dark roast bonen is bitter en vol.

Wist u dat...

  • light roast bonen het hoogste cafeïne gehalte hebben?
  • 9 gram gemalen bonen de norm is voor het zetten van een kopje koffie?
  • de gemiddelde Nederlander 150 liter koffie per jaar drinkt?
  • u via Valkkoffie.com heerlijke koffie voor thuis kan bestellen?

Een vers kopje thee

We zijn niet alleen gek op koffie, Nederlanders zijn ook echte theeleuten! Ook in de theeselectie is de keuze reuze. Wat de branding voor koffie is qua smaak, is het voor thee al die verschillende soorten bladeren in de zakjes die de smaak bepalen.

Verschillende theesoorten

Er zijn 5 verschillende theesoorten:

Zwarte thee

De kwaliteit van Van der Valk, gewoon bij u thuis

De kwaliteit van Van der Valk, gewoon bij u thuis

Bij Van der Valk zijn we trots op onze lekkere koffie. Ons huismerk hebben we in samenwerking met Douwe Egberts gemaakt. Zo bieden wij u koffie van topkwaliteit, die in onze hotels de standaard is. Dankzij Valkkoffie.com hoeft u deze koffie niet te missen!

Bestel nu