Direct naar de contentDirect naar de footer

Robèrt van Beckhoven bakt ze bruin in het wintermagazine

Gepubliceerd op 19 januari 2021

Elk seizoen ligt ons Valk Exclusief magazine in de hotels, ook deze keer hoeft u het magazine niet te missen! Deze kunt u namelijk ook online lezen.

Het magazine staat boordevol interessante verhalen over onze hotels, maar in elke editie spreken we ook met een BN'er. Deze keer is dat de bekendste Meester Boulanger en Meester Patissier van Nederland: Robèrt van Beckhoven!

Dankzij programma's als Heel Holland Bakt en de CupCakeCup is de Brabander hét boegbeeld van bakkend Nederland. Dat Robèrt een echte vakman is, spreekt ook al uit zijn titels. Hij is de enige Nederlander die zowel Meester Boulanger als Meester Patissier is. In een oude leerfabriek in Oisterwijk zweten 'zijn' mensen dagelijks peentjes om het beste brood, de allerlekkerste tompoucen en de verrukkelijkste macarons te maken.

In dit interview krijgen we een college over brood, eerlijke ingrediënten, terug naar de basis en deelt Robèrt zijn liefde voor alles wat goed is.

Robèrt: "Ik doe wat ik leuk vind. Pure passie. Ik ben dol op mijn vak, het lekkerste van de wereld. Dat ze zeggen: Wow, dit is wel héél lekker. Daarom haal ik de beste ingrediënten overal vandaan. De cacao voor de chocola bestellen we zelf in Colombia. Elke dag is het experimenteren hoe het nóg beter en nóg smakelijker kan. Je moet mij niet op kantoor zetten om de boel te leiden. Daar is mijn vrouw gelukkig wel heel goed in. Doe jij maar gewoon jouw ding..., zeggen ze tegen mij. Dat is mijn verhaal over goed eerlijk brood verspreiden. Weet jij bijvoorbeeld dat zuurdesem lariekoek is?"

Wat is lariekoek? "Iedereen heeft het over hoe gezond zuurdesem is. Maar zuurdesem bestaat niet. Dat is gewoon een geleend Duits woord, Sauerteig. Hier zeggen we desem en in Spanje moederdeeg. Is het stokbrood in Frankrijk zuur? Nee, toch? Het heeft te maken met hoe je dingen bereidt. Het geheim van een goed brood is tijd."

Waarom heb je voor dit vak gekozen? "Ik stond net als mijn broers en zussen niet te springen om het bakkerspak aan te trekken, maar ik was een praktijkjongetje die het niet goed deed op school. Dus ben ik op mijn 12de toch dat vak gaan leren."

Hoe belandde je uiteindelijk op televisie? "Tv-kok Cas Spijkers was mijn buurman in Oisterwijk. We leverden van alles voor zijn restaurant. In zijn keuken werkte Rudolph van Veen, ook een bekende chef nu. Jaren heb ik voor hen achter de schermen gewerkt. Tot iemand zei: Robèrt, wil jij niet jurylid worden bij Heel Holland Bakt? Ik had de Engelse variant inmiddels gezien. En ja, daar wilde ik mijn tanden wel inzetten. HHB heeft alles. Een lach en een traan, spanning en blunders. Om je vingers bij af te likken."


Lees hier het hele interview. Daarnaast leest u ook over het bezoek van Ton de Zeeuw aan Hotel Heerlen, de leukste tips voor tijdens een verblijf in Hotel Amsterdam-Zuidas en over onze bijzondere collega's.

Nog niet uitgelezen?

Terug naar overzicht