Direct naar de contentDirect naar de footer

Zeg, kent u de mossel wel?

Gepubliceerd op 9 september 2021

In juli barstte het seizoen los. Tot eind september staat het klassieke pannetje mosselen op tafel bij Van der Valk. Die zilte zaligheid is niet zomaar klaar voor consumptie. Er moet heel veel water door de Oosterschelde stromen voordat het schelpdier kan worden 'geoogst'.

'Er moet veel gebeuren'

Met dank aan de hangcultuurmossel is die periode verder opgerekt. Maar, zegt Pieter Geijsen van Roem van Yerseke, de consument kan hoog en laag springen, Zeeuwse mosselen zijn er nog steeds niet jaarrond: ''Je moest eens weten wat er allemaal moet gebeuren voordat-ie volgroeid is.''

Om 'larfjes' en 'broedjes' draait het bij Roem van Yerseke dat het grootste schaal- en schelpdierverwerkende bedrijf van Europa is met in de hoofdrol mosselen, oesters en garnalen. Behalve 2000 hectare aan percelen, een dozijn eigen schepen en vier fabrieken, heeft het sinds 1942 bestaande familiebedrijf een eigen broedhuis, een hatchery waar vooral oesters worden opgewekt.

Verschillende mosselen

Wat betreft de zilte zaligheid, de Mytilus edulis: er zijn bodemcultuur- en hangcultuurmosselen. Voor die laatste, die er het vroegst in het seizoen is (eind mei, begin juni) wordt mosselzaad opgesokt in lange kousvormige katoenen netten met in het midden een touw.

Tijdens de groei worden de mosselen een paar keer uitgedund en opnieuw opgesokt. Door het vele plankton in het oppervlaktewater groeien ze sneller en zijn ze eerder consumptierijk, maar hebben wel een minder sterke schelp.

'Harder werken'

In de bodemcultuur moeten de mosselen én de kweker harder werken. In mei en oktober mag een beperkte hoeveelheid zaad worden opgevist en overgebracht naar percelen in de Oosterschelde en (vooral) de Waddenzee.

Dat opvissen gebeurt in toenemende mate met zogeheten mosselzaadinvanginstallaties, bestaande uit in het water hangende netten of touwen. Hieraan hechten de mossellarven zich en groeien ze uit tot babymosseltjes van één tot twee centimeter.

Twee jaar wachten

Pas na ruim twee jaar zijn de diertjes consumtierijp, worden ze opnieuw geoogst en vervoerd naar verwaterpercelen, de zogeheten natte pakhuizen, in de Oosterschelde. In die laatste twee weken tijd, waarin ze mogen ontstressen en aan wal in Yerseke worden gespoeld, schoongemaakt en verpakt, verwerven ze het predicaat 'Zeeuwse mossel'.

Meer lezen over het ontstaan van de mossel? U leest het in het zomernummer van Valk Magazine die u nu in alle Valk Exclusief hotels gratis meeneemt.

Mosselen eten in een van onze restaurants?

Mosselen eten in een van onze restaurants?

Boek nu onze herfstdeal. Het is weer tijd voor de mooie kleuren, de frisse bries en de heerlijke najaarszonnestralen. Met andere woorden het perfecte seizoen om eropuit te gaan.

Dit arrangement bevat:

    • 1/2x overnachting
    • 1/2x ontbijtbuffet
    • Verblijf in september, oktober en november
    • Kosteloos annuleren tot 12.00 uur op de dag van aankomst*

Boek uw tafel in het restaurant direct bij aankomst in het hotel en geniet van de mosselen uit Yerseke.