Direct naar de contentDirect naar de footer

Trappen langs ons werelderfgoed

Gepubliceerd op 22 november 2021

Achthonderd kilometer. Zo lang is de fietsroute UNESCO Werelderfgoed op Hollandse bodem. Een lekker tochtje met pitstops in Valkhotels.

Met twaalf werelderfgoederen heeft Nederland aardig wat bijzondere cultuur in huis. Bijzondere plekken die vanwege hun culturele of natuurlijke status of een combinatie daarvan speciale betekenis voor de mensheid hebben, aldus de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Daarmee bevinden onze unieke hoogtepunten als de Van Nellefabriek in Rotterdam en de Waddenzee zich in illuster gezelschap, want ook de Kathmandu vallei van Nepal, het Chateau van Versailles en de Indiase Taj Mahal dragen het internationale werelderfgoed-stempel.

De officiële start van de UNESCO fietsroute is in Oude Meer, maar u kunt natuurlijk op de pedalen springen waar u maar wilt. Opvallend is dat het meeste werelderfgoed zich in de linkerhelft van het land bevindt.

Rietveld

Laten we beginnen met het erfgoed in Utrecht. Valkhotels Utrecht, Houten en Vianen zijn allemaal een goede uitvalbasis om het Rietveld Schröderhuis te bezoeken. Het pand werd bijna honderd jaar geleden gebouwd in opdracht van mevrouw Schröder die er zestig jaar heeft gewoond, waarvan een tijdje met de bekende architect Gerrit Rietveld, de man van de rood-blauwe stoel.

Molens

Next stop: Kinderdijk. Als we nou ergens typisch Hollandse historie willen opsnuiven, is het hier wel langs de Lek en en in het polderdecor van de Alblasserwaard. Negentien molens staan er nog altijd fier overeind en doen op gezette tijden hun werk. Er is een museummolen, waar je kruip door sluip door naar boven kunt en je afvraagt hoe ze hier alle kinderrijke families in konden herbergen.

Van Nellefabriek

De volgende halte is Rotterdam waar Valkhotels Rotterdam-Blijdorp en Hotel Rotterdam-Nieuwerkerk klaar staan om gasten een heerlijk verblijf te bezorgen. De trots van de havenstad is natuurlijk de Van Nellefabriek die sinds 2014 het werelderfgoed-vignet op de poort heeft gespijkerd. In de spierwitte betonnen kolos met grote glazen gevels - toon - beeld van een moderne fabriek - liepen jarenlang de Van Nelle koffie, thee en tabak van de fabrieksnbanden. Die geur is verdwenen, maar wat is gebleven, is een pracht aan een pand dat je kunt ontdekken tijdens een van de rondleidingen.

Grachten

Op het zadel maar weer. Nu voor de tocht richting Noord-Holland, met misschien een lekkere tussenstop in Valkhotel Den Haag-Nootdorp of Hotel Leiden? om daarna koers te zetten naar het werelderfgoed rondom Amsterdam, met Valkhotel Schiphol, Hotel Haarlem en Hotel Oostzaan-Amsterdam als moderne pleisterplaatsen voor een comfortabele nacht. Tijdens een tocht van 28 kilometer kunt u hier maar liefst drie UNESCO Werelderfgoederen bezoeken: de binnenstad met zijn 14 kilometer lange grachtengordel en haar beroemde Gouden Bocht, de 17de eeuwse Droogmakerij de Beemster en in de forten van de Stelling van Amsterdam.

Stoomgemaal en de Waddenzee

Voor dit ergoed gaan we met de wind in de haren richting Afsluitdijk om de oversteek te maken naar Friesland om ons te gaan vergapen aan de Waddenzee en het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer, het grootste en oudst nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Belangrijke reden om het te bouwen, was destijds het onderlopen van de polders. Sindsdien houden de Friezen hun voeten droog. Onderweg kunt u bijkomen bij Hotel Purmerend, Hotel Akersloot en in de kop van Noord-Holland Hotel Wieringermeer.

Schokland

Schokland, de allereerste die zich in 1995 als werelderfgoed in Nederland mocht laten gelden en in de buurt van Hotel Emmeloord. Ooit een geïsoleerd eiland in de Zuiderzee, het huidige IJsselmeer, dat sinds het droogleggen van het gebied is ingepolderd in de provincie Flevoland. De bewoners waren zo op zichzelf dat ze zelfs een eigen dialect spraken, het Schokkers. In 1859 moesten zij verplicht hun boeltje ruimen, waarna het eiland alleen achterbleef.

Nederland kent nog meer UNESCO Werelderfgoederen. U leest het hele artikel in het Valk Magazine.

Ook trappen langs ons werelderfgoed?

Ook trappen langs ons werelderfgoed?

Boek nu ons fietsarrangement

  • 1/2/3x overnachting
  • 1/2/3x ontbijt
  • 1/2x driegangendiner
  • 1/2x fietsverhuur (7 versnellingen)
  • Fiets staat gereserveerd op de dag na aankomst
  • Gratis annuleren tot 12.00 uur op de dag van aankomst

Vanaf €76,- per persoon.

Boek nu