Direct naar de contentDirect naar de footer

Van der Valk Spreekbeurt

Welkom op deze pagina. Hier vind je allerlei informatie over Van der Valk die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor je spreekbeurt of werkstuk.

Succes!

Historie

De keten werd in 1939 opgericht door Martien en Rie van der Valk toen zij hun eerste hotel opende (een uitbreiding / upgrade van een voormalig lokaal restaurant in Voorschoten). Na de Tweede Wereldoorlog breidden de Van der Valks en hun 11 kinderen het bedrijf uit met een aantal hotelrestaurants. Dit werd voortgezet door hun kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Toos van der Valk, de echtgenote van hoofd Gerrit van der Valk, werd in 1982 door Italiaanse criminelen gekidnapt en 21 dagen lang gevangen gehouden. Nadat een losgeld van 13 miljoen gulden was betaald, werd ze vrijgelaten.

In 1994 werd Gerrit van der Valk gearresteerd wegens belastingontduiking nadat bleek dat sommige arbeiders contant werden betaald, maar hij werd niet veel later vrijgelaten. De zaak werd uiteindelijk afgewikkeld voor 213 miljoen gulden.

Gerrit van der Valk stierf in 2009.

De Van der Valk-keten kreeg in het verleden ook kritiek van de autoriteiten vanwege slechte arbeidsomstandigheden.

Sinds 2000 is de keten een franchise-onderneming, maar met de voorwaarde dat elke franchisenemer een afstammeling van Martien van der Valk moet zijn.

Familiebedrijf

Met bijna honderd hotels en vrijwel overal een familielid aan het roer, is Van der Valk wereldwijd een uniek familiebedrijf. Een grote familie die zo lang intensief samenwerkt, dat zorgt uiteraard voor mooie verhalen.

39 hotels verdeeld in Nederland, 68 motels en hotels bij elkaar

13 in Duitsland

9 in België

3 in Frankrijk

1 in Spanje

1 in Florida

1 op Aruba

1 op Bonaire

1 op Curaçao

Toekan

Het is een van de meest gestelde vragen aan de familie Van der Valk: waarom hebben jullie een toekan op je dak en geen valk? Het antwoord is te vinden in de aankoop van vogelpark Avifauna. De familie was op zoek naar een symbool voor de hele familie. Zo net na de oorlog hadden veel mensen nog nare herinneringen aan de roofvogel-symboliek die door de nazi’s werd gebruikt. Zoals Gerrit van der Valk zei: “Als een valk slaapt is ’t niks en gaat hij op roof uit, dan is het net een adelaar. Een toekan is een mooie, grote, tropische vogel, een vrolijk beest, een gezellig beest.

Valk Exclusief

Van der Valk bestaat uit 2 aparte ondernemingen. Onder Valk Exclusief vallen 40 hotels, en daar zijn er nog meer van in aantocht.

Valk Exclusief is onderdeel van het Van der Valk-concern en richt zich op iedereen die op luxe is gesteld. De 40 viersterren-plus hotels (waaronder twee kasteelhotels) vallen ook onder de gezamenlijke website Valk.com, waardoor ze zich niet volledig kunnen onderscheiden. Dat is nu, met de komst van een eigen Valk Exclusief-platform, veranderd.