Direct naar de contentDirect naar de footer

Hunebedden

Breng tijdens een verblijf in Drenthe eens een bezoek aan de oudste monumenten van Nederland; de Hunebedden!Nog altijd heerst er veel mysterie rondom deze grafmonumenten. Iedereen heeft wel eens gehoord van de Hunebedden, maar weet u ook waar de naam vandaan komt? De naam komt voort uit de aannamen dat mensen deze graftombes nooit gebouwd zouden kunnen hebben, de grote zware stenen zouden vast zijn gebruikt door reuzen die men huynen noemden.
In de laatste honderd jaar hebben wij dankzij de vondsten van archeologen veel geleerd over de hunebedbouwers. We durven met vrijwel alle zekerheid te zeggen dat er geen huynen betrokken zijn geweest bij de bouw van de hunebedden, de enorme keien werden op hun plek gezet door deze te rollen over boomstammen wat zeker geen makkelijke klus geweest moet zijn. De keien wegen namelijk rond de 20.0000 kilo!

In totaal zijn er nog 52 hunebedden in Nederland te vinden. De grootste is D27 en is bijna 23 meter lang! D27 ligt in Borger, praktisch om de hoek van het Hunebedcentrum. Hier wordt u meegenomen naar de prehistorie, de tijd dat boeren zich vestigde in Drenthe. Ook kunt u hier een bezoek brengen aan het Oertijdpark waar u een kijkje kan nemen in het leven van onze voorouders!

Tijdens uw bezoek aan Drenthe wilt u waarschijnlijk veel zien en ondernemen, het zal daarom niet haalbaar zijn om alle 52 hunebedden te bezoeken. Speciaal om die reden is er een Big Five opgesteld, zo kunt u gemakkelijk de mooiste oer historie verkennen. Deze route brengt u naar de hunebedden in Gasteren, Rolde, Borger, Emmen en Schoonoord!

Terug naar provincie Drenthe