Direct naar de contentDirect naar de footer

Nationaal Park Lauwersmeer

In de Lauwerszee stroomden vroeger zoet- en zoutwater in elkaar over, door de angst voor overstromingen werd er in 1969 een dam gebouwd. Hierdoor transformeerde de Lauwerszee zich in het Lauwersmeer. Waar vroeger de zeebodem was ontstond nu een prachtig landschap. De nieuwe omgeving zorgde ervoor dat vogels hier maar wat graag neerstrijken, het is zelfs één van de belangrijkste vogelgebieden in West-Europa. Op meerdere plekken in het park zijn vogelkijkhutten en uitzichtpunten te vinden waar u een geweldig zicht heeft op de prachtige vogels.

Staatsbosbeheer heeft in het park elf wandelroutes uitgezet, variërend van 1,5 tot 10 kilometer. Met deze routes komt u langs bijzondere plekken in het gebied, zoals orchideeënveldjes en gebieden waar u Konikpaarden tegen kan komen. Of wandel door het militaire oefengebied Marnewaard, dit uitgestrekte gebied leent zich perfect voor een heerlijke wandeling. Het gebied is uiteraard gesloten tijdens militaire oefeningen, wanneer dit het geval is staat het op de website en in het gebied duidelijk aangegeven.
Wilt u dit gebied verkennen met uw kinderen? Speciaal voor hun is er het Kabouterpad! Volg de kleine voetstapjes en verken het leefgebied van de kabouters. Onderweg luisteren zij naar een verhaal uit het kabouterboek en doen zij kabouteropdrachten,

Wilt u het park eens van een andere kant ervaren? Sinds 2016 zijn zij uitgeroepen tot een Dark Sky Park. Dit houdt in dat het een gebied is wat donker is en waar u deze nachtelijke duisternis kunt ervaren; zij zijn namelijk dag en nacht geopend! Echte duisternis wordt tegenwoordig steeds zeldzamer, lichtvervuiling door de grote steden en kassen zorgen ervoor dat er nog maar weinig plekken zijn waar u de nacht echt kunt ervaren. De benoeming van het Lauwersmeer is extra bijzonder, Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling. Door ons kleine landje en vele grote steden en kassen is dit niet zo gek. Staatsbosbeheer organiseert verschillende excursies om de duisternis te beleven; bekijk de sterrenbeelden en ga op zoek naar nachtvlinders.

Terug naar provincie Friesland