Direct naar de contentDirect naar de footer

Geniet van het Limburgse heuvellandschap

In 2005 is het Limburgse Heuvelland van het toenmalige ministerie VROM de eervolle titel “Nationaal Landschap”, en wij begrijpen wel waarom. De omgeving is bijna on-Nederlands mooi! Wist u dat wij dit bijzondere landschap te danken hebben aan de geologische formatie van de Ardennen? Het heuvelland kreeg toen namelijk een zetje van onderen waardoor dit bijzondere landschap is ontstaan.

De prachtige heuvels trekken elk jaar vele fietsers en wielrenners die maar wat graag het landschap trotseren. Met verschillende routes in allerlei afstanden is er voor elke fietser een uitdagende route te vinden!

In het Heuvelland kunt u ook allerlei flora en fauna vinden die u vrijwel nergens anders tegenkomt. Hier kon u bijvoorbeeld altijd al de voorheen vrij zeldzame ijsvogel spotten. De vogel was vrij zeldzaam omdat hij eigenlijk helemaal niet van ijs houdt, een beetje een misleidende naam dus. De ijsvogel leeft namelijk van vis en daarvoor moeten ze het water in, als deze vissen vastzitten onder een dikke laag ijs heeft de ijsvogel dus geen eten. Naast de prachtig felblauwe vogel is de kans vrij groot dat u hét icoon van het Heuvelland spot; de das! De holle wegen in het Heuvelland zijn namelijk pérfect voor gigantische dassenburchten. Deze kunt u herkennen aan een hoop zand voor de ingang. Deze beestjes zijn vooral actief bij schemering, dan gaan ze namelijk op zoek naar eten.
Heeft u een wandeltocht door de bossen van Epen of Mechelen op de planning staan? Kijk dan goed om u heen, u heeft dan namelijk de kans om de zeldzame vuursalamander tegen te komen. De vuursalamander is de énige landsalamander die wij in Nederland kennen. Dankzij de felle zwarte rug met gele tekening zal u het beestje zeker herkennen. Maar, raak de vuursalamander niet aan, ze zijn namelijk giftig.

Terug naar provincie Limburg