Direct naar de contentDirect naar de footer

Duin & Bos

Midden in de Randstad even ontsnappen aan alle drukte? Trek de bossen in of trotseer de duinen! In Noord-Holland zijn het strand,en dus ook de duinen,altijd in de buurt. Duinen zijn zoveel meer dan alleen maar grote bergen zand, ze spelen een belangrijke rol in de bescherming van Nederland tegen de zee. De hoogste duin vindt u bij Schoorl, waar u bij helder weer een prachtig uitzicht heeft over de wijde omgeving. Het is even een klim, maar wanneer u boven aangekomen bent is dit het allemaal waard. Nog geen eeuw geleden was dit gebied niets meer dan een grote zandbak, inmiddels broeden er tientallen vogelsoorten en kunt u genieten van een veelzijdig landschap waar zand uiteraard nog steeds een grote rol in speelt.

Doordat duinen uit zand bestaan, en zand nogal licht is, kan het landschap nog wel eens veranderen. Zo zijn bijvoorbeeld de Helderse duinen en Donkere duinen ontstaan. Toen het gat tussen twee oude Waddeneilandjes, Huisduinen en Ooghduinen, dichtstoof in de 16de eeuw ontstonden deze duinen. Bij de Donkere duinen is een dennenbos aangeplant, van hieruit loopt u langzaam door naar een natuurlijk bos. De veelzijdige natuur in dit gebied zorgt voor een breed scala aan dieren.

Om ervoor te zorgen dat er een gevarieerde plantgroei is, worden de Grafelijkheidsduinenbegraasd door Schotse Hooglanders en enkele Konikpaarden. De vegetatie en de bodem worden kaal gehouden, en de mest draagt bij aan een voedselrijke bodem waar vele planten kunnen groeien. Een prachtige, natuurlijke cirkel.

Terug naar provincie Noord-Holland