Direct naar de contentDirect naar de footer

Giethoorn & de Weerribben

Een voor elke Nederlander bekende plek, maar bent u er ook zelf al eens geweest? Wij hebben het natuurlijk over het Venetië van het Noorden. Elk jaar trekt het dorpje vele internationale toeristen om in de karakteristieke bootjes dit unieke gebied te verkennen, en wij begrijpen wel waarom! Als het gaat om welbekende pareltjes in Nederland om te bezoeken deze zomer, staat Giethoorn zeker in de top 5.

Giethoorn is ooit ontstaan als een nederzetting voor veenontginners. Door de vervening van het gebied ontstonden er meren en plassen, op de eilandjes ertussenin bouwde men huizen met karakteristieke rieten daken. Doordat de huizen dus op allemaal eilandjes lagen waren ze enkel bereikbaar met een brug óf met een punter. Een punter is een typisch Gieters bootje, dit smalle bootje wordt voortbewogen met een lange stok door een punteraar. Tot op de dag van vandaag kunt u Giethoorn verkennen met een punter, maar u kunt uiteraard ook gebruik maken van een rondvaart op een fluisterboot.

Giethoorn ligt in Nationaal Park de Weerribben-Wieden, het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Wanneer u Giethoorn bezoekt raden wij u aan om ook even een tussenstop te maken in het nationale park.De vele plassen, meren, slootjes, moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden maken het een uniek gebied. Trekt u graag de natuur in om dieren in hun natuurlijke habitat te zien? Ook dan kunt u een bezoek aan de Weerribben niet overslaan, wie weet spot u otters of zwarte sternen! Het hele nationale park leent zich er natuurlijk perfect voor om te verkennen vanaf het water, maar ook te voet is deze omgeving een echte aanrader. Met prachtige wandeltochten over onverharde wegen tussen trilveen en fraaie rietvelden door. Tijdens uw wandeling zult u ongetwijfeld molentjes in het landschap zien, zij hebben een belangrijke rol voor de rietteelt. Met de molens wordt water aan land gebracht zodat het riet kan blijven groeien. Dit riet wordt vervolgens weer gebruikt als dakbedekking voor huizen.

Terug naar provincie Overijssel