Direct naar de contentDirect naar de footer
Vrije uitloop eieren
Vrije uitloop eieren

Van der Valk Exclusief verduurzaamt met vrije uitloop eieren

Voorschoten- Alle Valk Exclusief hotels zijn in afgelopen maand mei ’19 overgestapt op eieren van vrije uitloopkippen. In Barneveld zorgen 18.000 hennen elke dag voor kwaliteitseieren, ‘exclusief’ voor Van der Valk Exclusief. Door de enorme stappen die worden gezet op het gebied van duurzaamheid in de hotels, ontstond echter de wens om volledig over te stappen op eieren van vrije uitloopkippen. Nóg beter voor de kip, voor de smaak en dus voor alle restaurantgasten.

Pluimveebedrijf Van de Vis

Pluimveebedrijf Van de Vis

Het Familiebedrijf van der Valk Exclusief gebruikt jaarlijks in haar 38 Valk Exclusief hotels totaal ruim drie miljoen verse kippeneieren. Denk aan de gekookte, gebakken en gepocheerde eieren bij het ontbijt en de lunchgerechten.

Tot begin dit jaar waren dit scharreleieren. Waar anders dan in Barneveld viel het oog op leg- pluimveebedrijf Van de Vis.
Een familiebedrijf bestaande uit vader Wim, moeder Linda, zoon Evert-Jan en zijn vrouw Marjan. Evert-Jan is de vierde generatie die vol liefde en overgave kippen houdt.

Familie van de Vis heeft nu in totaal 73.000 hennen, waarvan er 18.000 exclusief voor het Van der Valk Exclusief -concern elke dag een ei leggen. Deze worden ter plekke gesorteerd en verpakt. Twee keer per week worden ze naar het centrale distributiecentrum in Voorschoten gereden, waarna ze direct aan de Valk Exclusief hotels worden geleverd.

Evert-Jan: ,,Wij vermarkten onze eieren al jaren zelf, om- dat we graag zien waar ons product terechtkomt. Zo weet de consument ook precies waar zijn ei vandaan komt en hoe wij met onze kippen omgaan.”

Vrijheid blijheid ‘Het verschil’ tussen scharrel- en vrije uitloop-kippen zit ‘m in de buitenlucht. De stallen zijn hetzelfde, alleen kunnen ‘vrije’ kippen de hele dag lekker rondlopen in het weiland tussen het gras en de planten. In de stal is bronwater beschikbaar en krijgen de hennen vijf keer per dag vers voer.

Wim: ,,Zodra het donker wordt, gaan de kippen uit zich- zelf naar binnen en gaat de stal dicht. Ik hoef ze bijna nooit te roepen. Ze zijn ’s nachts liever binnen, want daar zijn ze veilig voor de vossen.

Als de zon weer opkomt, leggen de meeste kippen een ei, verzamelen ze zich voor de poort en zijn ze klaar om de rest van de dag in alle vrijheid buiten te zijn.’’

Met deze stap probeert van der Valk Exclusief een extra bijdrage te leveren aan de verduurzaming van ondernemen.

Op www.verseeieren.nl is meer informatie te vinden over van de Vis Eierspecialist.