Direct naar de contentDirect naar de footer

VALK EXCLUSIEF MAGAZINE

In het Van der Valk Exclusief magazine leest u over de laatste ontwikkelingen bij de Van der Valk Exclusief hotels. In uitgebreide reportages maakt u kennis met de hotels en de mensen achter de schermen vertellen over hun drijfveren. Ook portretteren we leden van de Van der Valk familie.

Bekijk het wintermagazine

Icoon

Ja, zo zou je hem toch wel het meest treffend kunnen omschrijven. In de loop der jaren is Arie van der Valk een icoon geworden, de motor achter het familiebedrijf Van der Valk. Inmiddels bijna negentig jaren oud. Of jong, het is maar hoe je het bekijkt.

Arie zelf laat hier geen twijfel over bestaan. Hij is nog steeds geïnteresseerd en dagelijks betrokken bij het horecaconcern waarvan hij de financiële man is geweest en altijd goed op de centjes heeft gepast. Nu houdt hij vanuit Hotel de Gouden Leeuw, waar hij bijna elke dag een paar uur is te vinden, de boel nauwlettend in de gaten. Doen de medewerkers het goed? Werken ze hard? Worden de gasten op hun wenken bediend? Niets ontgaat hem, zittend met een krant aan één van de vele tafeltjes in het restaurant. Het houdt hem jong, zegt hij. Jong van geest en jong van hart:

'Het is heerlijk om naar die jongelui te kijken. Naar de dynamiek en de energie die een restaurant eigen is. De manier waarop ze de gasten begroeten en een praatje maken; warm, geïnteresseerd en gastvrij. Dat blijven de ontzettend belangrijk vinden!

Uiteraard gaat er nu heel veel anders dan toen ik eind jaren veertig begon, net na de oorlog. We deden alles op gevoel en: uit het hoofd. Ik weet nog dat de eerste kassa's en computers werden geïntroduceerd. Nu zijn er systemen die de bestellingen en de voorraden bijhouden.

Vroeger stond er zilver op tafel en was er een traditioneel menu en een Frans georiënteerde wijnkaart. Vandaag de dag staat de kaart vol gerechten van over de hele wereld met bijpassende wijnen en andere dranken.

De eerste restaurants en hotels bouwden we in een klein team met de hulp van vele familieleden. Het was een gezellige tijd; het was allemaal wat intiemer. Tegenwoordig zou dat niet meer zo kunnen. Het concern is zo groot geworden dat hiervoor tal van professionals worden ingehuurd.

Ik praat erover met mijn kleinkinderen. 'Vroeger toen alles anders was...', begin ik dan. Vroeger, toen er nog écht gewerkt werd en we regelmatig met elkaar feestje bouwden als de laatste gasten waren vertrokken. Ja vroeger... Het was een mooie tijd, samen met mijn ouders, broers en zussen.

Maar denk niet dat ik niet geniet van alle ontwikkelingen. Iedereen weet dat ik weinig complimenten geef, maar ik ben ongelooflijk trots op de familie, hun kinderen en kleinkinderen.

Juni 2020 hopen Truus en ik ons 65-jarig huwelijksfeest te vieren. Daar kijken we erg naar uit. Als dan de hele club bij elkaar hebben, dan zijn we vier werkende generaties. Doorbijters zijn het, enthousiastelingen en vooral: heel leuke mensen. Ik hoop dat ik er nog lang bij mag zijn.

Fijne feestdagen allemaal!'

Hartelijke groet,

Arie van der Valk