Direct naar de contentDirect naar de footer

Provincie Flevoland

Deze keer is Toeki in de allerjongste provincie van Nederland. Waar nu Flevoland is, stroomde vroeger alleen maar water met hier en daar een eilandje. Dat water had als naam de Zuiderzee. Toeki heeft van deze provincie alle weetjes, maar ook de coolste attracties, musea en bezienswaardigheden op een rijtje gezet!

Wist je trouwens dat je met het hele gezin bij ons kan overnachten? Klik op de knop hieronder om alle familiekamers te zien!

Bekijk familiekamers
Wist je dat...

Wist je dat...

... Flevoland ongeveer -5 meter onder het zeeniveau ligt en als de dijken er dus niet zouden staan dat deze provincie nu onderwater zou liggen?

... je Flevoland in tweeën kan delen, namelijk met bovenin de Noordoostpolder en onderin de Flevopolder?

... er maar 6 gemeenten zijn in Flevoland? Namelijk Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.

... mensen uit het vissersdorp Urk veel Urker Dikkoek eten?

Van Zuiderzee naar IJsselmeer

Van Zuiderzee naar IJsselmeer

Helemaal bovenin Nederland tussen de provincies Friesland en Noord-Holland ligt de Afsluitdijk. Deze dijk is 32 kilometer lang en de naam zegt het al: deze sluit ons én de provincie Flevoland af van de zee. Máár vroeger toen Flevoland nog niet bestond toen lag op die plek de Zuiderzee. Deze Zuiderzee was verbonden met de Noordzee, dat is de zee boven Nederland. Door de komst van de Afsluitdijk, was er een afscheiding tussen de Noordzee en de Zuiderzee. De Zuiderzee heette vanaf toen het IJsselmeer.

En toen de Zuiderzee het IJsselmeer werd, kon nieuw land worden drooggelegd. Land werd gemaakt uit zee. Zo ontstond de jongste provincie van Nederland: Flevoland.

Wilde dieren spotten

Wilde dieren spotten

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied in Flevoland tussen Almere en Lelystad die je kan bezoeken. Je kan er niet overal wandelen, maar er is wel een bezoekerscentrum. Daar kun je verschillende wandel of fietsroutes maken en ook met excursies meegaan. Zoals met boswachter mee op 'drollen draaien' of fotosafari. Ook kun je naar speciale observatiehutten lopen om van daar uit naar vogels en wild te kijken. Je kunt er heel veel speciale vogels zien die daar broeden, maar het meest bijzonder is dat de Oostvaardersplassen de enige plek in Nederland is waar de zeearend broedt.

Mocht je liever andere dieren spotten? Dan kun je in de Oostvaarders ook koninkpaarden, edelherten en heckrunderen tegenkomen.