Direct naar de contentDirect naar de footer

Provincie Friesland

Deze keer is Toeki in een waterrijke provincie die door de inwoners zelf ook wel Fryslân wordt genoemd en een hele bekende vlag heeft. Alle te gekke attracties en bezienswaardigheden staan hier voor je op een rijtje. Veel plezier!

Wist je trouwens dat je met het hele gezin bij ons kan overnachten? Klik op de knop hieronder om alle familiekamers te zien!

Bekijk familiekamers
Wist je dat...

Wist je dat...

... de Friese kinderen op de basisschool en later ook op de middelbare school les krijgen in de Friese taal? Bijna allemaal spreken ze vloeiend Nederlands als tweede taal en het Fries als moedertaal.

... het Waddeneiland Texel bij de provincie Noord-Holland hoort, maar de andere 4 Waddeneilanden bij Friesland horen? Kan jij ze allemaal opnoemen?

... Friesland ook wel het Amsterdam Lake District wordt genoemd om toeristen uit Amsterdam te trekken? De buitenlandse toerist kent alleen Amsterdam en van die bekendheid wordt meegeprofiteerd door de Friezen.

De tocht der tochten

De tocht der tochten

De Elfstedentocht is de beroemdste schaatswedstrijd van Nederland. Deze tocht is ruim 200 kilometer over natuurijs in de provincie Friesland. De Elfstedentocht is vernoemd naar de Friese elf steden. Dit zijn Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindelopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Het begin- en eindpunt is de Friese hoofdstad Leeuwarden. Het wordt ook wel de tocht der tochten genoemd, omdat het voor veel mensen een eer is om er aan mee te doen of er bij te zijn.

De eerste Elfstedentocht werd in 1909 gehouden en de laatste keer was in 1997. In totaal zijn er 15 Elfstedentochten geweest. Dit komt omdat het niet elk jaar koud genoeg is dat de Friese wateren bevriezen. Elke winter is er Elfstedenkoorts. Dit is een van hype of de "Elfstedentocht er wel of niet gaat komen".

Typisch Fries

Typisch Fries

De Friezen hebben een eigen sport, namelijk Fierljeppen. Dit is een sport waar je met een stok over een sloot springt. Deze sloot is wel aangelegd. Je springt vanaf een schans die boven het water uitsteekt. Het doel van de sport is het zo ver mogelijk springen.

Als je gaat Fierljeppen staat de stok al in het water en de sport bestaat uit 4 stappen. De eerste stap is de aanloop, hierbij ren je naar de stok toe. Dan komt de afsprong dan spring je in de stok. Stap 3 is het klimmen. Als je eenmaal in de stok bent gesprongen kun je gaan klimmen om nóg hoger in de stok te komen. De laatste stap is de landing. Je komt dan in een zandbak terecht en daar wordt gemeten hoe ver je bent gesprongen. Degene met de grootste afstand heeft gewonnen!