Direct naar de contentDirect naar de footer

Provincie Groningen

Toeki is op bezoek in het hoge Noorden en heeft de leukste attracties, musea en bezienswaardigheden van Groningen op een rijtje gezet waar je bij een aantal met voordeel naar toe kan!

Wist je trouwens dat je met het hele gezin bij ons kan overnachten? Klik op de knop hieronder om alle familiekamers te zien!

Bekijk familiekamers
Wist je dat...

Wist je dat...

... de eerste bewoners van Groningen al in de prehistorie leefde? Dit weten we omdat er één hunebed in het dorpje Noordlaren staat.

... er in 1040 voor het eerst al werd gesproken over de stad Groningen, maar in 1594 de provincie Groningen pas werd gesticht?

... er drie kleine onbewoonde Waddeneilanden horen bij de provincie Groningen? Deze heten Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes en met een wadlooptocht kun je erheen wandelen.

... Boerenkool een typisch Gronings gerecht is? Net als Erwtensoep, Groningerkoek, Nieuwjaarsrolletjes en Poffert?

Een crèche voor zeehonden

Een crèche voor zeehonden

In het plaatsje Pieterburen staat de zeehondencrèche waar zieke zeehonden worden opgevangen. De zeehondencrèche heeft zich inmiddels gevormd tot een echt ziekenhuis met laboratorium, een röntgenafdeling en aparte ruimtes voor de zeehonden. Eigenlijk is de zeehondencrèche een goed doel, omdat deze plek zich samen met zijn vrijwilligers inzet voor de gezondheid van de zeehonden. In de crèche worden gewonde en zieke zeehonden opgenomen, maar ook huilers. Dat zijn babyzeehonden die hun moeder zijn kwijtgeraakt.

Als een zeehond weer helemaal beter is en klaar is om weer de zee in te gaan of als de babyzeehond groot genoeg is om voor zichzelf te zorgen, wordt hij uitgezet. Ze worden nooit alleen uitgezet maar in groepjes van 3 of 4. Dan hebben ze steun aan elkaar. Wel krijgen de zeehonden een klein merkje in hun poot, zodat Pieterburen de zeehond weer herkent als hij nog een keer wordt gevonden.

De Martinitoren

De Martinitoren

Op de Grote Markt in de stad Groningen staat de Martinitoren. Deze toren hoort bij de Martinikerk en is 96,8 hoog. Het is de grootste toren van de stad. De inwoners van Groningen heten stadjers en zij hebben als bijnaam voor de Martinitoren d'Olle Grieze. Dat is Gronings voor oude grijze. In de Martinitoren hangt een gelui bestaande uit twaalf klokken. Dit is de grootste in Nederland na die van de Domtoren in Utrecht.

Sinds 1978 is de Martinitoren eigendom van de burgerlijke gemeente. Destijds had de toren de functie van uitkijktoren. Er was een goed uitzicht over de hele stad en zo werd onder andere in de gaten gehouden waar brand was.