Direct naar de contentDirect naar de footer

Provincie Noord-Holland

Toeki is op bezoek in de provincie waar de meeste mensen van Nederland bij elkaar wonen. Noord-Holland is vooral bekend om zijn grote steden zoals Amsterdam en Haarlem. Ook vind je er vele mooie stranden, waaronder die van het eiland Texel. De leukste uitjes heeft Toeki voor je op een rijtje gezet!

Wist je trouwens dat je met het hele gezin bij ons kan overnachten? Klik op de knop hieronder om alle familiekamers te zien!

Bekijk familiekamers
Wist je dat...

Wist je dat...

... veel mensen denken dat Amsterdam de hoofdstad van Noord-Holland is? Maar dat is natuurlijk Haarlem.

... in Noord-Holland de mensen veel kaas eten, maar dat ze ook bekend staan om de Zaanse Mayo en Mosterd?

... het vliegveld Schiphol de op twee na grootste luchthaven van Europa is? Londen Heathrow Airport in Engeland is de grootste, dan Parijs Charles de Gaulle Airport in Frankrijk en dan Schiphol.

Onze hoofdstad

Onze hoofdstad

Amsterdam is de hoofdstad, maar ook de grootste stad van Nederland. Amsterdam heette vroeger Amstelerdam, maar de inwoners noemen de stad zelf Mokkum. De stad is vernoemd naar een dam in de rivier de Amstel in de 13e eeuw. Amsterdam is met name bekend om de unieke architectuur. Dit zijn voornamelijk de vele grachten en de historische grachtenpanden uit de Gouden Eeuw. Deze grachtenpanden waren vrij duur om te bouwen en iemand die in zo'n huis woonde was dan ook erg rijk.

Er is enorm veel te doen in Amsterdam. Zo ligt de dierentuin Artis midden in de stad en zijn er vele oude straten en grachten, zoals de Kalverstraat, de P.C. Hooftstraat, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Ben jij al een keer in Amsterdam geweest?

Racen in Zandvoort

Racen in Zandvoort

De Formule 1 zijn de beroemdste races van allemaal. De auto's hebben een unieke vormgeving. De parcours waar ze op rijden zijn heel erg groot. Dat mag ook wel, want er doen ook heel veel coureurs mee aan de races. Het is voor de beste coureurs van de wereld. Een bekende coureur die voor Nederland rijdt is Max Verstappen.

Dit jaar komt de Formule 1 weer naar Nederland. Er zal geracet worden in Circuit Park Zandvoort. Zandvoort is het enige Formule 1 Circuit in de wereld dat helemaal in de duinen ligt. Wij kunnen niet wachten tot het eindelijk zo ver is!

Texel

Texel

Texel is één van de Nederlandse Waddeneilanden en spreek je uit als Tessel of Teksel. Het eiland is het grootste van alle Waddeneilanden. De gemiddelde lengte van Texel is 20 km en de gemiddelde breedte 8 km.

Texel kent wel honderden soorten vogels. Daarom is het eiland erg geliefd bij vogelspotters. In het voorjaar broeden vogels vooral in de duinen. Ook heb je op Texel vele planten, insectensoorten en om niet te vergeten: schapen! Texel heeft ongeveer net zoveel schapen als inwoners. Van beide wonen er een kleine 14.000 op het eiland. In het voorjaar komen daar nog vele duizenden lammetjes bij. Als je een keertje Texel bezoekt dan kun je lammetjes knuffelen, het Schapenmuseum bezoeken en nog veel meer leuke dingen doen.