Direct naar de contentDirect naar de footer

Provincie Utrecht

Toeki is in het centrale provincie Utrecht en heeft de leukste attracties en bezienswaardigheden op een rijtje gezet waar je bij een aantal met voordeel naar toe kan!

Wist je trouwens dat je met het hele gezin bij ons kan overnachten? Klik op de knop hieronder om alle familiekamers te zien!

Bekijk familiekamers
Wist je dat...

Wist je dat...

... het Centraal Station in Utrecht hét grootste spoorwegknooppunt van Nederland is?

... Willem van Oranje eerst de stadhouder van provincie Utrecht is geweest?

... de Utrechtse Heuvelrug is ontstaan tijdens de ijstijd?

Utrecht de Domstad

Utrecht de Domstad

Utrecht wordt ook wel 'Domstad' genoemd, vanwege de bekende Domtoren. De Domtoren behoort bij de Dom van Utrecht en is 112,32 meter hoog, hiermee is het de hoogste kerktoren van Nederland. De Dom van Utrecht is een gotische kerk die midden in het binnencentrum van de stad Utrecht staat en alleen nog bestaat uit de toren, het dwarsschip en het koor.

De bouw van de kerk startte officieel in 1254, maar was eigenlijk in 1284 en was klaar in 1520. Nou ja, klaar... De bouw van het schip is nooit afgemaakt, omdat er te weinig geld was en stortte later in als gevolg van natuurgeweld. Ook werden veel kerken in 1566 getroffen door beeldenstormen omdat mensen zich tegen de kerk afkeerden. Er is toen veel kapot gegaan bij de Dom.

Restauratie Domtoren

Restauratie Domtoren

De Domtoren en het resterende deel van de Domkerk staan daarom tegenwoordig los van elkaar. Bij het puntdakje in het midden sloot het schip aan. De oude plek zie je terug in de straatstenen, andere kleur. Schip van de vroegere domkerk in de straatstenen

Na enkele kleinere restauraties en onderhoudsbeurten is het weer tijd voor een grotere en omvangrijke restauratie van het exterieur van de Domtoren. De voorbereidingen zijn in 2017 gestart en van 2020 tot verwacht 2024 wordt de toren aan de buitenzijde gerestaureerd.