Direct naar de contentDirect naar de footer

Provincie Zuid-Holland

Toeki is in de provincie waar het állereerste Van der Valk hotel ooit staat. Dit is hotel De Gouden Leeuw is Voorschoten. Ook vind je hier een hele boel andere bijzondere plekken en te gekke attracties, musea en bezienswaardigheden.
Deze heeft Toeki allemaal voor je op een rijtje gezet!

Wist je trouwens dat je met het hele gezin bij ons kan overnachten? Klik op de knop hieronder om alle familiekamers te zien!

Bekijk familiekamers
Wist je dat...

Wist je dat...

... onze Koning Willem-Alexander woont en werkt in Den Haag en dat deze stad daarom de hofstad van Nederland is?

... de Rotterdamse Haven de allergrootste en drukste haven van heel Europa is? En de vijfde grootste haven van de hele wereld is?

... de stad Den Haag met 500.000 inwoners na Amsterdam en Rotterdam de grootste stad van Nederland is?

Het Binnenhof

Het Binnenhof

Ondanks dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, zitten de regering en het parlement in Den Haag. Dat is iets bijzonders, want in de meeste landen zit de regering in de hoofdstad.

Het Binnenhof is een gebouw in Den Haag. Vaak wordt gedacht dat dit één gebouw is, maar het zijn er eigenlijk meerdere. Op het Binnenhof zit de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de werkplek van de minister-presidenten de vergaderzaal van de ministers. Op deze plek worden worden veel beslissingen over Nederland genomen. De Tweede Kamer maakt en ontwerpt de wetten die de Eerste Kamer dan moet goedkeuren. Daarom is het Binnenhof een erg belangrijk gebouw voor de Nederlandse politiek.

De Kinderdijkse Molens

De Kinderdijkse Molens

De Molens bij Kinderdijk zijn in totaal 19 molens bij elkaar. Deze liggen dicht bij het dorpje Kinderdijk. Sinds 1977 zijn deze molens Werelderfgoed van UNESCO. Dat betekent dat ze op een lijst staan, de Werelderfgoedlijst, samen met andere culturele (door mensen gemaakt) en natuurlijke (in de natuur ontstaan) dingen waarvan mensen vinden dat ze uniek en onvervangbaar zijn. Zó belangrijk dat het van waarde is voor de hele wereld. UNESCO is de organisatie die dit onderhoud.

Wat er zo bijzonder aan de Kinderdijkse Molens is dat er geen snelwegen, hoogspanningsmasten of industrieterreinen in de buurt zijn. Als je daar bent zie je dus alleen de 19 molens.